Nema dogovora u Briselu

Nema dogovora u Briselu ni posle pete runde dijaloga koja je trajala juče i danas. Novi susret Ivice Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton 4. marta.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

00:22

Default images

Iako se očekivalo da će ova peta rudna dijaloga biti ključna, ispostavilo se da je ukidanje srpskih institucija na severu preosetljiva tema za brza rešenja.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla je da su i ona i premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači zadovoljni postignutim napretkom. "Premijeri su zadovoljni napretkom, kao i ja", navodi se u saopštenju Eštonove.

"Premijeri Dačić i Tači sastali su se juče i danas u okviru dijaloga, pod okriljem EU, o normalizaciji odnosa, i imali su iscrpne diskusije. Oni će se vratiti u svoje glavne gradove na konsultacije, i ponovo doći u Brisel 4. marta na sledeći sastanak. Premijeri su zadovoljni značajnim napretkom koji su postigli, kao i ja", rekla je Eštonova, prema saopštenju iz Brisela.

Nakon tri sata dijaloga koliko su juče popodne trajali razgovori Dačić-Ešton-Tači, ni današnji razgovori koji su počeli oko 11.30 a završili se malo posle 16 časova nisu doveli do većeg pomaka.

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio novinarima da dogovor o pitanju "paralelnih struktura na severu Kosova" nije postignut, ali da su "svi svesni" da paralelne strukture Srbije na Kosovu treba rasformirati što je brže moguće.

Premijer Dačić je izjavio da dogovor o institucijama na severu Kosova nije postignut, kao i da se danas u Briselu razgovaralo isključivo o zajednici srpskih opština.

Dijalog Beograda i Prištine trajaće koliko bude potrebno da se pronađu rešenja, izjavila je Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton.

Ona je potvrdila da su oko 11.30 počeli razgovori Ivice Dačića i Hašima Tačija, ali nije mogla da kaže da li su tačne informacije da će i današnja runda biti završena već posle nekoliko sati.

Na dnevnom redu je sever Kosova, potvrdila je Kocijančičeva i dodala da je dijalog važan za život ljudi u Srbiji i na Kosovu kao i za nastavak evropskih integracija.

Kako Tanjug, saznaje iz briselskih diplomatskih krugova, juče je dominirala tema Osnovnog suda u severno Mitrovici, koji je pod patronatom Euleksa, a u okviru kosovskog pravosuđa. Taj sud ne funkcioniše već pet godina, jer lokalno stanovništvo ne dozvoljava da sudije i tužioci uđu u zgradu suda.

"Postignut je izvestan napredak, ali još ništa nije dogovoreno", rekao je za Tanjug briselski diplomata upućen u tok dijaloga.

On je dodao da je za popodnevni deo predviđeno da se razgovara o razmeni oficira za vezu između Beograda i Prištine. Ovo pitanje je u načelu dogovoreno tokom prethodne runde dijaloga, ali detalji vezani za status oficira su ostali neusaglašeni, pa se očekuje da se premijeri o tome dogovore danas.

Uporedo s premijerima, o ovom problemu će u istoj zgradi, ali odvojeno, razgovarati članovi radnih grupa, saznaje Tanjug.

Dijalog se nastavlja posle jučerašnjih razgovora, koji su završeni neočekivano brzo, za samo tri sata, iako je bilo najava da će trajati znatno duže. Premijeri su se razišli radi konsultacija sa svojim timovima, bilo je jedino objašnjenje koje je nezvanično saopšteno u Briselu.

Ispostavilo se da je status severa Kosova, tj. ukidanje srpskih institucija, što je bila glavna tema susreta, preosetljiva tema za brza rešenja.

Za razliku od prvobitnih izjava pojedinih evropskih zvaničnika da je peta runda ključna i odlučujuća za tekući dijalog i očekivanja da će se do nekog dogovora doći već tokom ovog susreta, u Briselu se od sinoć govori sa više opreza. Zvaničnici sada kažu da je tema teška, da traži vreme i da postoji razumevanje za Dačića i Tačija, koji problem ne mogu brzo da reše.

U Briselu se već može čuti da postoji mogućnost da bi posle današnjih razgovora, za koje se verovalo da će biti odlučujući i za ocenu da li će Srbija dobiti datum početka pristupnih pregovora sa EU, ipak mogle uslediti nove runde dijaloga koje bi bile održane pre nego što se Evropska komisija, sredinom aprila, izjasni o Srbiji.

Tako bi dvema stranama, pre svega srpskoj, bilo dato još vremena za postizanje kompromisa između zahteva da se ukine svaka veza Srba sa severa Kosova i Srbije i predloga da se stvori autonomna zajednica srpskih opština na Kosovu.

Prvi sastanak Dačića i Tačija pod pokroviteljstvom Ketrin Ešton održan je oktobra 2012. godine u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: