Stranke za veću pomoć Srbima u Hagu

Većina parlamentarnih stranaka podržava predlog da se državljanima Srbije koji su procesuirani pred Haškim tribunalom poveća novčana pomoć.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2013.

17:53

Default images

Jedino su se u LDP jasno ogradili od ove inicijative. U toj stranci smatraju da je reč o “vrhuncu cinizma prema svim građanima”.

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom, kako je rekao njegov predsednik Rasim Ljajić, doneo je odluku, prema kojoj bi, od marta bila povećana novčana pomoć za građane Srbije u Hagu.

Prema odluci Saveta, ubuduće će porodice ne samo optuženika, već i haških osuđenika imati pravo na četiri avionske karte godišnje za posete svojim najbližima.

Osim toga, materijalnu pomoć koju su do sada dobijali samo oni optuženici koji su se dobrovoljno predali, ubuduće će dobijati i ostali.

Socijalisti pozdravljaju tu odluku, a šef poslanika SPS Branko Ružić rekao je novinarima u parlamentu da bi trebalo sagledati mogućnost da se ona dopuni i da se ta pomoć usmeri i prema članovima porodica onih koji su već pravosnažno osuđeni.

Ružić je ukazao na to da su se na sličan način i druge zemlje regiona odnosile prema svojim državljanima u Haškom tribunalu.

I Jedinstvena Srbija, prema rečima njenog poslanika Petra Petrovića, u potpunosti podržava odluku Nacionalnog saveta da se pomogne srpskim državljanima kako da lakše pripremaju odbranu, a tako i da se omogući njihovim porodicama da ih lakše posećuju.

“Poznat je stav JS da mi smatramo da se tamo nalaze ljudi koji su morali da izvršavaju naredbe određenih državnih organa u tom periodu i da će većina koja se tamo nalazi biti nevino osuđena, jer je mnogima od njih ranije presuđeno, dok su Albancima i nekima drugima izrečene minimalne kazne ili su oslobođeni”, rekao je Petrović.

Da je bilo krajnje vreme da država pokaže brigu za njene državljane u Haškom tribunal, smatra i šef poslanika SDPS-a Milorad Mijatović.

On je ukazao na to da druge, okolne zemlje mnogo veću pažnju posvećuju svojim državljanima koji su u tom tribunalu nego što je to Srbija činila.

Poslanik PUPS-a Momo Čolaković smatra da se radi o ispravnoj, ali i zakasneloj odluci.

“Optuženima i njihovim porodicama treba pružiti svu materijalnu i drugu pomoć”, istakao je Čolaković.

Međutim, liberali ne mogu da pozdrave niti da podrže takvu odluku, a kako je rekao poslanik LDP Bojan Đurić, ona je "vrhunac cinizma prema svim građanima Srbije".

Juče je umrla mlada osoba, jer nije bilo 18.000 evra za njeno lečenje, a u 2012. godini odvojeno je oko 150.000 evra za nešto na šta nemaju prava ostali građani. Postoje u Srbiji i drugi pritvorenici, pa im država ne pomaže na taj način”, rekao je Đurić.

On smatra da država, umesto da pomaže žrtvama rata i da insistira na tome da pred tribunalom odgovaraju i oni koji su počinili zločine nad Srbima, a nisu do sada odgovarali, “kontrapotezom daje povišicu onima koji su osuđeni ili su optuženi”.

"Ako je ideja da se kopira Hrvatska, koja je ulagala u odbranu i navodno zbog toga dobro prošla, ne mislim da to treba da bude uzor za ovu zemlju", zaključio je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: