"Odluka DS o mandatima krši Ustav"

Vuk Jeremić je predao Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti odluke Demokratske stranke da se od bivših ministara traži da vrate mandate.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2013.

12:30

Default images

Jeremić je novinarima ispred zgrade Ustavnog suda kazao da je ta odluka DS, po njegovom uverenju, kršenje Ustava, jer su poslanici dobili mandat od naroda i niko ne sme da im ga traži nazad.

"Po mom dubokom uverenju, ta odluka predstavlja kršenje Ustava ove države. To je jedno nepodnošljivo protivustavno stanje i pokušaj stvaranja partokratije", rekao je Jeremić novinarima ispred Ustavnog suda.

On je podsetio da su narodni poslanici dobili mandat od građana Srbije i da niko nema pravo da zahteva od njih da mandate vraćaju. Takođe je dodao da je građansko pravo onih koji su birali, i onih koji su izabrani da zastupaju građane koji su ih izabrali.

"Smatram da se ovom neustavnom delovanju i aktu političkog nasilja mora stati na put energičnom i institucionalnom akcijom ", poručio je Jeremić i dodao da ima veliko poverenje u institucije Srbije.

On je istakao da će, u slučaju da Ustavni sud donese odluku da je odluka GO DS u skladu sa duhom i slovom zakona Srbije, on podneti ostavku na mesto narodnog poslanika i "moj mandat će automatski pripasti (lideru DS) Draganu Đilasu".

"Ali ako se ispostavi da je Dragan Đilas naterao GO na antiustavno delovanje i time naneo, po mom dubokom uverenju, nemerljivu štetu ugledu i kredibilitetu DS, tada očekujem od njega da podnese ostavku na sve javne funkcije", rekao je Jeremić.

"Vršenje javne funkcije i kršenje Ustava i zakona ove zemlje ne idu zajedno. Očekujem ocenu Ustavnog suda i ja ću po njoj postupiti, a voleo bih da se na tako nešto obaveže i Dragan Đilas", poručio je Jeremić, koji nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

Izvršni odbor DS je na sednici 14. februara doneo odluku o isključenju Vuka Jeremića iz te partije zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora DS koji je ranije od bivših ministara zatražio da vrate poslaničke mandate.

Predsedavajući Generalne skupštine UN je još juče najavio da će danas Ustavnom sudu Srbije podneti zahtev za ocenu ustavnosti odluke Glavnog odbora DS, jer smatra da je takav stav "nepodnošljivi protivustavni čin i pokušaj stvaranja partokratije".

Funkcioneri DS nisu hteli da komentarišu najavu Vuka Jeremića da će podneti zahtev za ocenu ustavnosti odluke GO kojom mu je traženo da vrati poslanički mandat.

Slučaj "Jeremić" komentarisali i poslanici

"Slučaj Vuka Jeremića" danas su u Skupštini Srbije komentarisali i poslanici: dok socijalisti smatraju da je zahtev predsednika Generalne skupštine UN i bivšeg člana demokrata za ocenu ustavnosti odluke DS legitiman, liberali veruju da Ustavni sud nije institucija koja efikasno može da rešava unutarstranačke sukobe.

Šef poslanika SPS Branko Ružić smatra da se radi o unutrašnjem pitanju DS - da na takav način kažnjavaju svoje visoke funkcionere, a zahtev Jeremića pred Ustavnim sudom ocenjuje kao legitiman. Na pitanje da li može doći do toga da Jeremić pređe u SPS - o čemu se ranije spekulisalo u medijima - Ružić je rekao da je "deplasirano" govoriti o političkim transferima i da to devalvira značaj funkcije Jeremića kao predsednika Generalne skupštine UN.

Po njegovim rečima, Jeremić je pokazao visok stepen odgovornosti prema državnom interesu, a šta će on uraditi - pitanje je za njega, a ne za bilo koju stranku.

SPS, kako je rekao Ružić novinarima u parlamentu, na demokratski način ustrojava funkcionisanje stranke, a kako to rade druge stranke je pitanje za njih.

Poslanik LDP Bojan Đurić istovremeno smatra da Ustavni sud nije institucija koja efikasno može da rešava političke sukobe u političkim partijama.
"U konkretnom slučaju, koliko znam, bez ambicije da ulazim u unutrašnje odnose u DS, nema oduzimanja mandata. Jeremić - kao i u svemu drugom što u politici i životu radi - pokušava da sebi obezbedi neku vrstu dodatne političke reklame i nemam nikavu vrstu simpatije za tako nešto", rekao je Đurić novinarima u parlamentu.

Đurić je naveo da je činjenica da nikom od poslanika u tom konkretnom slučaju nije oduzet mandat, što bi inače bilo protivzakonito. "Ne vidim razlog da parlament posebno interveniše u ovom slučaju", rekao je Đurić.

On je ocenio i da nije legitimno da poslanik Jeremić, u danu kada traje sednica, bude izvan Skupštine Srbije - u Ustavnom sudu. "Mogao je svoj podnesak da podnese i na drugačiji način", smatra Đurić, koji je ukazao na to da i u vreme kada su postojale blanko ostavke - LDP ih nije imala, pa ne može da podržava bilo koju ideju da se poslanicima oduzimaju mandati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: