Vučurević:Svedočim ako me ne uhapse

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević izjavio da će se svedočiti u postupku protiv Radovana Karadžića pred Tribunalom u Hagu, ako ne bude uhapšen.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

15:07

Default images

"Tačno je da su me kontaktirali iz Haškog tribunala i pitali me posedujem li neke dokumente. Budući da sam sakupljao sve naredbe, da sam čovek koji je opremljen i ima jako puno dokaznog materijala, jer sve čuvam i ništa nisam uništavao, pristao sam na saradnju. Svi dokumenti su spremljeni i čuvam ih kod jednog čoveka", rekao je on za "Slobodnu Dalmaciju".

Podsetimo, protiv njega je podignuta optužnica u Hrvatskoj zbog granatiranja Dubrovnika.

Kako je objavljeno na sajtu splitskog dnevnika, on je rekao da još ne zna datum svedočenja, niti ima poziv Haškog tribunala, iako se u medijima kao datum svedočenja pominje 25. mart.

"Ako mi ne daju garancije i siguran prolaz, naravno da neću ići u Hag", naglasio je Vučurević.

Haški optuženik Radovan Karadžić uputio je nedavno zahtev da se bivšem gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću garantuje takozvani slobodni prolaz, odnosno da prilikom transfera i boravka u Hagu za potrebe iskaza na poziv odbrane neće biti uhapšen, zatvoren, progonjen ili podvrgnut bilo kojim drugim ograničenjima.

Karadžić smatra da bi mu iskaz Vučurevića, koji je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS), pomogao da pobije navode optužnice o etničkom čišćenju delova BiH.

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv Vučurevića u oktobru 2008. zbog učešća u granatiranju Dubrovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: