Polemika Dinkić-RTS o 100 miliona €

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da država nema sto miliona evra za RTS kao i da s tolikim novcem bilo ko može da vodi televiziju. RTS:Ne tražimo te pare.

Izvor: B92, RTS

Četvrtak, 07.02.2013.

13:28

Default images

Dinkić je, nakon sastanka s predstavnicima kompanija iz sektora informacionih tehnologija, komentarušići izjavu generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića da je toj televiziji neophodno stotinu miliona evra, rekao da je Tijanić preterao u toj izjavi.

"Da damo vama sto miliona evra, onda biste i vi mogli da vodite televiziju. Valjda i oni treba nešto da rade", rekao je Dinkić.

Vlada Srbije odobrila je u ponedeljak beskamatni kredit od 1,8 miliona evra javnom servisu Radio-televizije Srbije.

Kolegijum RTS-a odgovorio je Dinkiću da RTS nikada ni od koga nije tražio stotinu miliona evra, pa ni od države.

"To je suma koju smo, uz pretplatu i marketing, do početka krize, sami obezbeđivali. Recimo, 2008. sabrali smo 106 miliona evra. Prošle godine sakupili smo 67 miliona evra. Pomenuta brojka od sto miliona, koju komentariše ministar Dinkić, odnosi se na zbir moguće pretplate, zatim marketinškog prihoda i tek onda, sa eventualnom državnom doplatom, dolazimo do sume koja je neophodna za rad i opstanak Javnog servisa ove veličine i ovolikih obaveza", navodi se u saopštenju.

RTS saopštava da ministar Dinkić verovatno zna da trećinu pretplate država porezima i danas odmah uzima za sebe.

"Moguće je da Srbija postane jedina evropska zemlja bez svog Javnog servisa. Možda neko dovoljno moćan procenjuje da je sve što danas nude komercijalne TV stanice dovoljno Srbiji. Sledeći javni servis je u Zagrebu. Njemu hrvatska država obezbeđuje 200 miliona evra godišnje. Tek bi sa tim novcem zaista svako mogao da vodi i srpski javni servis."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: