Ukinuta presuda Mladenu Obradoviću

Drugostepeno krivično veće Apelacionog suda ukinulo Mladenu Obradoviću, vođi zabranjenog Obraza, presudu od 2 godine zatvora zbog nereda na Paradi ponosa 2010.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2013.

16:25

Default images

Apelacioni sud je presudu, koju je Viši sud u Beogradu doneo 20. aprila 2011, poništio i predmet vratio na ponovono odlučivanje zbog, kako saznajemo, bitnih povreda krivičnog postupka. Reč je o kazni kojom je Obradović bio osuđen na dve godine zatvora zbog izazivanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu je sredinom novembra 2012. godine ukinuo još jednu prvostepenu presudu kojom je na 10 meseci zatvora vođa Obraza Mladen Obradović bio osuđen zbog rasne i druge diskriminacije.

Apelacioni sud navodi da je prihvatio žalbe branilaca Obradovića i drugih okrivljenih u ovom predmetu, jer je prvostepena presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, da je prvostepena presuda nerazumljiva i da u njenom obrazloženju nisu dati jasni razlozi o odlučnim činjenicama.

Mladen Obradović je, zajedno sa još 14 pripadnika Obraza, bio osuđen za izazivanje nereda i nasilničko ponašanje. Obradović je dobio najveću kaznu od dve godine zatvora, dok su ostali dobili kazne između jedne godine i šest meseci zatvora, dok je Obradovićeva supruga Jelena bila osuđena na jednu godinu kućnog zatvora.

Oni su sada već ukinutom prvostepenom presudom bili oglašeni krivim da su 10. oktobra 2010. godine izazvali nasilje na ulicama Beograda i to u kampanji "Čekamo vas“, izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu. U presudi je bilo navedeno i da su tom prilikom doveli do nasilja u kome je povređeno više pripadnika policije i pri čemu je glavnom gradu pričinjena šteta velike vrednosti.

Podsetimo i da je Ustavni sud Srbije u junu 2012. godine zabranio organizaciju "Obraz". Apelacioni sud je danas objavio da je ukinuo još nekoliko presuda i vratio ih na prvostepeno odlučivanje. Među njima je ukinuta i presuda od 8 meseci zatvora koja je bila izrečena vođi navijača Crvene zvezede Marku Vučkoviću zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Na ponovno suđenje je vraćen i predmet protiv Lazara Malovića, koji je bio osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog prevare, pošto se lažno predstavljao kao rođak Snežane Malović, koja je u to vreme bila ministarka pravde.

SDU: Poraz pravde u Srbiji

Socijaldemokratska unija ocenila je da ukidanju presude vođi Obraza Mladenu Obradoviću predstavlja najnoviji u nizu poraza pravde i borbe za moderno i građansko društvo u Srbiji.

Ta stranka u saopštenju navodi i da "bez obzira koji su motivi i formalni razlozi za ono što se dogodilo ovo je svakako mračan dan za pravdu u Srbiji".

"Iako nismo videli obrazloženje presude, pa se stoga ne zna da li je ovaka odluka donesena zbog toga što je formalno povređena procedura, ono što je svakako očigledno je da je nasilje, koje se dogodilo a za koje je optužen vođa Obraza, video ceo svet", dodaje SDU.

Ta stranka smatra i da "ovo nije bio privatni incident već organizovani linč koji se odvijao pred očima javnosti" i ocenjuje da "današnja presuda nije samo jedna u nizu odluka nadležnog suda već je i udar na same temelje ove zemlje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

396 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: