DS: Petrović i još troje isključeni

Izvršni odbor DS isključio je iz stranke Dušana Petrovića i još tri člana iz Despotovca, dok je odlučivanje o Vuku Jeremiću odloženo.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 31.01.2013.

17:47

Default images

Jeremiću je uručen predlog za pokretanje postupka i dat mu je rok od sedam dana da na njega odgovori, rečeno je Tanjugu u toj stranci.

Isključene demokrate imaju pravo da se Statutarnoj komisiji, kao drugostepenom organu, žale na odluku Izvršnog odbora.

Sednica tog stranačkog organa završena je večeras posle nešto više od sat vremena.

Dušan Elezović je rekao da je na sednici doneto više odluka, ne želeći da iznese više detalja, rekavši da će se DS oglasiti saopštenjem.

U saopštenju se precizira da je Petrović isključen zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora i kršenja Statuta stranke, da je Jeremiću, kome je danas predat materijal vezan za pokretanje disciplinskog postupka, dao rok u kome bi trebalo da se izjasni o navodima iz disciplinske prijave.

Tri člana DS iz Despotovca isključeni su iz stranke zbog sumnje da su pokušali da podmite odbornika u Skupštini opštine Despotovac, navodi se u saopštenju demokrata.

Petrović je ocenio, posle iznošenja odbrane pred stranačkim organima, da će biti loše ukoliko Izvršni odbor donese odluku o njegovom isključenju, jer je takva odluka protivna pravu.

Petrović je novinarima rekao da bi takva odluka bila revanšizam predsednika DS Dragana Đilasa protiv neistomišljenika i dodao da je Đilas prinudio članove Glavnog odbora, a danas i Izvršnog odbora da učestvuju u tome.

"To nije dobro za Demokratsku stranku. Nikada se to nikome nije dobro vratilo u politici. Sve što radim - radim da bih štitio DS, temeljna načela i pravila na kojima je uspostavljena njegova misija. DS postoji da bi Srbiju uvela u zapadnu civilizaciju, a nema civilizacije ako se krše pravo i pravila", rekao je on.

Petrović je novinarima rekao da ga na sednici Izvršnog odbora "ništa nisu pitali", a da je on članovima Odbora rekao da ne budu kukavice i konformisti u tom "veoma važnom trenutku za njihove političke biografije". On je dodao da ovih dana nije razgovarao s predsednikom DS Draganom Đilasom, već da je dobio obaveštenje da se protiv njega pokreće disciplinski postupak, a nakon toga i rešenje da je prekršio odluku.

"Kako sam mogao da prekršim nešto što ne postoji i što nisam ni video?", zapitao je Petrović i rekao da nije video ni stranačkog kolegu i poslanika Vuka Jeremića, kao i da mu "ne treba pomoć nekoga ko se nalazi u istoj situaciji kao i on".

Petrović je rekao da će se žaliti ako Izvršni odbor odluči da ga isključi.

On je ponovio da neće praviti poslanički klub u Skupštini Srbije, niti novu političku stranku, ali je dodao da će se boriti za ono u šta veruje.

Njegovu odbranu izneo je pravni tim, koji su činili Slobodan Homen, Boško Ristić, Nebojša Zelenović i Miodrag Ćirić.

Jeremić se, prethodno, oko 14 časova sastao sa Đilasom u sedištu DS u Krunskoj, a posle sastanka kratko je rekao da je sadržaj tih razgovora unutrašnje pitanje stranke i da ne bi bilo primereno da ga deli sa javnošću.

"Danas mi je uručen poziv za izjašnjavanje pred Izvršnim odborom, taj ću poziv proučiti i nemam nikakav problem da poštujem proceduru", rekao je Jeremić, koji nije želeo da kaže hoće li prisustvovati sednici Izvršnog odbora.

Izvršni odbor bi mogao posegnuti i za merom isključenja iz stranke, a ukoliko se to dogodi, isključeni se na odluku mogu žaliti Statutarnoj komisiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: