"Moguća revizija presude Gotovini"

Glavni haški tužilac Serž Bramerc kaže da postoji "teorijska" mogućnost za reviziju oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.01.2013.

18:24

Default images

Bramerc je naveo da su za to potrebni novi dokazi.

"Kao što sam pomenuo posle oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, postoji teoretska mogućnost revizije, koju mi razmatramo kao što radimo u svim slučajevima", rekao je on u izjavi Tanjugu.

Međutim, zahtev koji za to treba da bude ispunjen jeste "veoma visok", jer je potrebno da se predstave dokazi koji nikada ranije nisu predstavljeni, objasnio je Bramerc.

"Potrebno je da postoje novi dokazi koji nikada ranije nisu predstavljeni. Znači, to je teoretska mogućnost, ali verovatnoća nije velika, jer nemamo nove dokaze", rekao je glavni tužilac Haškog tribunala.

On je istakao da tužilaštvo "priznaje žrtve svih strana".

Navodeći da se tokom poslednja dva-tri putovanja u BiH sastao samo sa žrtavama sa bošnjačke strane jer je, kako je objasno, "to bilo vezano za suđenja Mladiću i Karadžiću i Hadžiću", on je istakao da tužilaštvo "priznaje žrtve svih strana" i da će se u budućnosti sastajati i sa žrtvama, odnosno porodicama žrtava sa srpske strane.

Haški tribunal je 16. novembra 2012. godine hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača oslobodio skoro svih tačaka optužnice za zločine u akciji "Oluja" 1995. godine. Žalbeno veće je tako poništilo prvostepenu presudu kojom su oni bili osuđeni na 24 godine, odnosno 18 godina zatvora zbog progona, deportacije, nečovečnog postupanja, ubistava, pljačke, bezobzirnog razaranje gradova i sela Srba za vreme i posle "Oluje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: