Poseta Milanovića- topljenje odnosa

Predsednik SNV Milorad Pupovac ocenio je da nedavna poseta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Srbiji prekida zastoj u odnosima dve zemlje.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.01.2013.

18:46

Default images

Pupovac je pozvao predsednike Srbije i Hrvatske, Tomislava Nikolića i Ivu Josipovića, da prevaziđu nesporazume i "pređu u sferu državničke odgovornosti".

"Mislim da je za odnose dve države, a posebno za odnose u regionu, izuzetno važno da dvojica predsednika izađu iz te vrste biografsko-retoričkih međusobnih odnosa i pređu u sferu državničke odgovornosti za odnose među državama i za odnose u regionu", rekao je Pupovac, gostujući putem video linka iz Zagreba, u emisiji "Stav Srbije" na televiziji "Prva".

Prema rečima Pupovca, poseta Milanovića je dobra za međudržavne odnose, jer prekida zastoj do kojeg je došlo i "postoje šanse da se sada odnosi vrate u radnu atmosferu, što je važno i što se tiče Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj".

On je naglasio da je bitno da u komunikaciji na državnom nivou između Srbije i Hrvatske ne bude prekida i da saradnja bude kontinuirana, dodajući da promene vlasti u jednoj ili drugoj zemlji ne smeju da izazivaju prekide u odnosima Beograda i Zagreba.

Pupovac je istakao i da je potrebno da se Srbija i Hrvatska distanciraju od međusobnih tužbi za genocid, ocenjujući da su te tužbe "sramota i za Hrvatsku i za Srbiju" i dokaz neevropskog ponašanja.

"To je nešto čega se odgovorne hrvatske i srpske politike moraju osloboditi, a nakon sastanka predsednika vlada, sada, čini mi se da predsednici država svako na svoj način u svojoj biografiji ima barem po jedan element koji je važan da budu akteri koji doprinose tome da se nađe sporazum oko te dve tužbe", kazao je on.

Komentarišući nesporazume na liniji Nikolić-Josipović, Pupovac je ocenio da to nije razlog za ozbiljnije probleme u odnosima dve države, već da su u pitanju "političke biografije i kalkulacije" dvojice predsednika.

"U ovim odnosima ne vidim nikakve ozbliljnije političke razloge osim neke vrste držanja zatočeničkog položaja i Hrvatske i Srbije zbog različitih političkih biografija i kalkulacija 'kako će javnost doživeti' i 'šta je bolje i šta donosi više poena - da li je bolje se sresti ili ne sresti'", kazao je Pupovac.

Predsednik SNV-a je dodao da je u prethodnim mesecima bilo teško odupreti se utisku da su se Srbija i Hrvatska po retorici počele vraćati u 90-te godine.

"Politika 90-ih se zapravo reflektuje kroz stanje odnosa Nikolića i Josipovića. Ona se reflektuje u tome šta oni kažu ili ne kažu, kroz ono što oni verbalno učine ili ne učine", kazao je Pupovac.

Govoreći o položaju Srba u Hrvatskoj, Pupovac je ocenio da je u hrvatskoj javnosti i dalje prisutan antisrpski stav.

"Biti Srbin u Hrvatskoj u proteklih 20 godina je bilo zaista izrazito teško. Deo te težine i dalje se oseća u različitim područjima Hrvatske", rekao je Pupovac i pozvao da se takva praksa prekine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: