LDP: Cvijan da podnese ostavku

Liberalno-demokratska partija zatražila je danas od predsednika skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimira Cvijana da podnese ostavku.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.01.2013.

15:13

Default images

Iz ove stranke su najavili da će, u suprotnom, pokrenuti postupak za njegovu smenu.

LDP u saopštenju navodi da Cvijan sa pozicije predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo "direktno napada nezavisne institucije i podelu vlasti".

"Cvijan sa pozicije predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo direktno napada nezavisne institucije i podelu vlasti i priznaje ono na šta sve vreme ukazujemo - da se aktuelni režim, koristeći tabliode, obračunava sa svakim pojedincem koji se suprotstavi samovolji stranaka na vlasti", naveli su liberali.

LDP je Cvijana nazvala "uzurpatorom pravosudnog sistema Srbije", koji, mišljenje je te stranke, odmah mora da podnese ostavku na to mesto.

LDP smatra da oko toga ne smeju da ćute ni premijer Ivica Dačić, ni prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, kao ni stranka u čije ime "Cvijan uređuje pravdu i pravosuđe po svojom meri".

"Za njegovu bahatost odgovaraju oni koji su ga svojom političkom voljom izabrali na mesto na kome se nalazi i sa koga krši zakon. Najnovije izjave Cvijana, u kojima se predstavlja kao gospodar života i smrti i pravni poredak pretvara u pijacu, moraju biti osnov za momentalne političke sankcije", istakla je LDP.

"Cvijan, funkcioner SNS i advokat u sukobu interesa, toliko je bahat da javno priča o tome kako kao političar pokušava da trguje krivičnim postupcima, hvaleći se kako je u mogućnosti da odlučuje o tome da li će se voditi krivične istrage i krivični postupci ili ne. U ovoj zemlji postoji bar elementarni red, institucije i pravni poredak, pa ispadi Cvijana i gaženje zakona ne smeju biti tolerisani", piše u saopštenju.

Liberali navode i da Cvijan "nije ni tužilac, ni sudija", a da Srbija "nije njegovo privatno vlasništvo", zbog čega ne sme da se dopusti da "njegovi privatni ratovi sa bivšim poslodavcima i dokazivanje kod novih političkih mentora samo dodatno uništavaju institucije u zemlji".

"Najvatreniji zagovornik amnestije sada je komandir akcije revolucionarne pravde i parlament, u kome je Cvijan poslanik i predsednik najvažnijeg parlamentarnog odbora, više ne sme da trpi takvu sramotu", zaključila je LDP.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Vladimir Cvijan očekuje da će krajem februara biti smenjena predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović koja je, prema njegovim rečima, "glavni krivac" za katastrofalno stanje u pravosuđu i "glavni nosilac korupcije".

U intervjuu Tanjugu, Cvijan je ukazao da se šteta nastala lošom reformom pravosuđa meri desetinama miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: