BIA i VBA ne znaju o vezama Šarića

Premijer Ivica Dačić dobio je pismeno saopštenje od BIA i VBA da ne poseduju informaciju o tome da je jedan aktuelni član vlade razgovarao sa Darkom Šarićem.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.01.2013.

09:29

Default images

Komentarišući, u intervjuu "Politici" , izjavu potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da je od MUP-a traženo da se pripremi informacija o tome da li je jedan aktuelni član vlade razgovarao sa Šarićem i njegovo pitanje da li je to završeno, Dačić je odgovorio:

"To je smišljena provokacija koja ima za cilj da kompromituje celu vladu, jer kakva je to vlada u kojoj sede oni koji razgovaraju sa najtraženijim čovekom u Srbiji i šire. Ja sam tražio da se izjasne naše službe. Dobio sam pismeno saopštenje od BIA i VBA da ne poseduju takvu informaciju", rekao je Dačić.

"Podsetiću da je moj gost prošle godine bila direktorka američke agencije za borbu protiv narkotika Mišel Leonhart. Ona sigurno ne bi nikada došla, niti bi se sretala sa mnom više puta da neke strane službe imaju informaciju da je moguće nešto tako", kazao je Dačić.

Prema njegovom mišljenju, "to je sve refleksija na one tvrdnje da bi vlada mogla da padne".

"Sada se svi ubijaju tražeći razloge zašto bi vlada pala. Jedni kažu da će pasti zbog Miškovića, jedni zbog Šarića. Ako je to razlog da vlada padne, onda je ovo srećna vlada jer ne može da se nađe nijedan ozbiljan politički razlog zašto bi pala", rekao je Dačić.

Upitan da li može da tvrdi da neće biti vanrednih izbora u Srbiji, Dačić je rekao da u tom slučaju ne bi mogao da bude ostvaren njegov i cilj lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića - da se dođe do nekog rešenja koje je u nacionlanom i državnom interesu, da Srbija dobije datum početka pregovora sa EU, da zemlja ekonomski oživi, da se uspostave dobri odnosi u regionu.

"Svako ko se bavi poltikom mora biti spreman na to da izbori mogu da se dese sutra, ali to nije naš cilj. Ako nema šanse da uspemo u onome što hoćemo, ako postoje zastoji u reformama, preprke u tome da rešavamo ove stavri, sigurno da možemo da razgovramo o izborima", kazao je on.

"Dogovor o carini prvi korak ka autonomiji"

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je članstvo u UN jedini motiv zbog koga bi Priština bila spremna da razgovara o statusu Kosova.

"Članstvo u UN je jedna od retkih stvari koje Priština danas ne može da dobije. Skoro sve drugo mogu da dobiju. Zato sam rekao da možemo da razgovramo o stolici u UN. Ali da vidimo šta je prelog za konačno rešenje", kazao je Dačić.

Premijer je podsetio da status Kosova nije rešen sve dok Priština ne dobije status države članice u UN, te da "Srbija drži kočnicu UN i da će to tako biti decenijama", rekao je Dačić.

Na pitanje šta bi Srbija dobila zauzvrat, Dačić je odgovrio da to ne može da kaže. "Ne mogu to da vam kažem, vi niste (premijer Kosova) Hašim Tači", kazao je on.

Dačić je naveo da je prvi važan korak ka uspostavljanju autonomije Srba na Kosovu postignut u Briselu dogovorom o naplati dažbina na administrativnim prelazima.

"Dogovor koji je postignut o naplati dažbina na administrativnim prelazima je prvi važan korak ka uspostavljanju autonomije Srba na Kosovu jer je osnova svake autonomije i finansijska", kazao je Dačić i podsetio da će novac ići u poseban fond namenjen isključivo razvoju severa.

On je dodao da će srpski predstavnik u tom fondu, koji će formirati EU, moći da blokira svaku odluku.

Na pitanje da li autonomija može da bude samo u okviru nezavisne države, Dačić je rekao da je u "igru ušao u drugom poluvremenu", i da se nalazimo u fazi realizacije sporazuma, pa i nekih koji su ranije definsali Kosovo kao posebnu carnsku teritoriju.

Dodao je i CEFTA sporazum potpisan tako da je Kosovo posebna carinska teritorija.

"Ja to sigurno nisam uradio, takođe nisam definisao da će na administrativnim prelazima biti carinici", kazao je premijer.

Dačić je rekao da predlog da se formira zajednica srpskih opština nije priznanje nezavisnosti Kosova, nego organizacija vlasti na toj teritoriji koja je definisana i Rezolucijom 1244.

Prema njegovim rečima, neće biti demontaže niti ukidanja institucija. "Ako uopšte budemo postigli dogovor to bi trebalo da bude transforamcija tih institucija i one bi trebalo da imaju sistem specijalnih veza sa Beogradom. Sa druge strane, ako ne bude dogovora, mi sigurno nećemo ukidati neke instiucije, jer nema drugih", dodao je on i naveo da Srbija neće izbaciti te institucije iz svog sistema, ukoliko se ne reši pitanje kakve se institucije formiraju.

"Sve ono što dogovorimo u smislu tih nadležnosti trebalo bi Ustavnim zakonom da se uvede u pravni sistem Srbije što se neće dopasti Prištini", kazao je Dačić.

Upitan da li postoje dve politike - ona koju zastupa predsednik i ona koju vodi Vlada, Dačić je odgovorio odrečno i dodao da postoje samo različite nadležnosti.

Premijer je napomenuo da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić "teška srca pristao" da promeni neke odredbe u platformi o Kosovu.

"On (Nikolić) je suštinski tu u pravu. U pravu je kada kaže da je potrebno voditi razgovore o svemu i da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. I da u tom smislu ti tehnički razgovori rešavaju neka pitanja, a indirektno potvrđuju kosovsku nezavisnosti. Slažem se sa tim, ali to je teza koju možete imati na početku razgovora. Ne možemo sada da idemo sa tim. Već smo mnoge stvari prihvatili parcijalno, od Rezolucije 1244 pa na dalje", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, jasno je definisano stavovima Evropskog saveta da Srbija mora da vodi dijalog sa Prišitnom, ako želi da dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

"Rasformiravanje srpskih institucija neće biti tema"

Foto: Beta, arhiva
Dačić je u danas objavljenom intervjuu za televiziju Most rekao i da pitanje rasformiravanja srpskih institucija na Kosovu neće biti na dnevnom redu pregovora u Briselu dok se ne prethodno ne postigne dogovor o tome koje su to nove institucije srpskog naroda na Kosovu.

Premijer je rekao da je Srbiji na Kosovu i Metohiji "potrebna pobeda i da je dosta bilo časnih poraza i slavljenja poraza".

Dačić je rekao i da platforma o Kosovu ne priznaje nezavisnost Kosova i da će autonomija, njene nadležnosti, unutrašnja organizacija, odnos sa Prištinom i Beogradom biti predmet daljih razgovora".

"Potrebne su institucije koje će biti prihvatljive i koje će značiti da nema paralelizma. Sada to nije slučaj. Za sever je Priština neprihvatljiva, a za Prištinu su rukovodstva četiri opštine neprihvatljiva", rekao je on.

Premijer je rekao i da Vlada Srbije želi da zaštiti nacionalne i državne interese i da nastavi pridruživanje zemlje Evropskoj uniji.

"Ne možemo da utičemo na rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji ako nas nema u pregovorima i ne možemo da našem narodu omogućimo da živi bolje jer je ekonomsko iznurivanje vrsta specijalnog rata protiv naše države i naroda", rekao je on.

Dačić je rekao da će se u Srbiji sada voditi politička borba između Vlade Srbije i onih koji smatraju da ništa ne treba menjati i da je dovoljno da kažemo Kosovo je Srbija i da će tim čarobnim rečima svi problemi nestati.

"Znate da to nije tako i da se situacija na terenu menjala, da je Kosovo iz dana u dan postajalo sve nezavisnije što Srbi na severu možda i ne osećaju ali Srbi u drugim krajevima to vide, znaju i žive sa tim", rekao je premijer.

"Srbe moramo da gledamo ravnopravno. Jedno je pitanje carinskog prostora, a drugo priznavanje države. Nisam ja potpisivao te sporazume, ali šta je alternativa", rekao je Dačić i upitao šta su uradili Vojislav Koštunica i Boris Tadić kada je Kosovo početkom 2008. proglasilo nezavisnost.

Premijer je odbacio sve optužbe koje stižu na adresu sadašnjeg rukovodstva Srbije i rekao da su one "politikanske i da nemaju veze sa realnošću".

"Ako ne rešavamo situaciju mi nećemo imati o čemu više da razgovaramo. Nismo mi svetska sila i neće nas niko pitati šta ćemo da radimo, a šta ne".

"Niko nema prava da poziva na kolektivnu žrtvu, neka položi lično svoju žrtvu, a ne da svoje političko uverenje naplaćuje krvlju", rekao je premijer i ponovio da bi se vodila nacionalna i državna politika ona mora da bude realna.

Dačić je dodao da je važno da dijalog koji se vodi ne učvršćuje nezavisnost Kosova već da se učvršćuju srpske pozicije.

"Nije lako nikada više razgovarati o Kosovu i Metohiji ako nema Srba u pokrajini", rekao je on. Dačić je istakao da sloboda kretanja nije bila tema razgovora sa prištinskom stranom u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: