Mediji: Spomenik pada ovog vikenda?

Mediji opet spekulišu o sudbini spomenika OVPBM. Blic piše da će Vučić i Dačić za vikend doneti konaču odluku, a Telegraf da je u Preševo stigla Žandarmerija.

Izvor: B92, SRNA

Subota, 19.01.2013.

11:21

Default images

Podsetimo, 16. januara istekao je rok koji je država Srbija dala lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik palim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe. Iako je taj dan u Preševu bilo napeto, zapravo se ništa nije dogodilo.

Lideri Albanaca s juga Srbije održali su vanrednu sednicu s jednom jedinom tačkom dnevnog reda- spornim spomenikom. U jednom momentu se pojavila informacija da bi spomenik mogao biti premešten u dvorište obližnje džamije, ali je ona ubrzo demantovana, jer su lideri Albanaca doneli odluku da nema pomereanja, a zatim je SO Preševo na hitnoj, vanrednoj sednici "legalizovala" spomenik.

S druge strane, najviši zvaničnici Vlade nastavili su sa upozorenjima. Premijer Dačić je ranije rekao da spomenik mora biti sklonjen do 17. januara, kada je nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a Aleksandar Vučić je na GO SNS rekao da će u "najhitnijem roku" reagovati nadležni, jer "svi moraju da poštuju državu Srbiju".

Prema pisanju Blica, Dačić i Vučić doneće tokom vikenda konačnu odluku o uklanjanju spornog spomenika, a moguće je, kako navodi list, i da sporni spomenik bude uklonjen danas ili sutra.

"Vučić je čekao povratak Dačića iz Brisela sa sastanka sa evropskim zvaničnicima kako bi postigli dogovor o uklanjanju spomenika teroristima na jugu Srbije i sve će biti poznato već ovog vikenda", navodi izvor Blica.

Ovaj izvor dodaje da su i Vučić i Dačić nekoliko puta jasno rekli da je nedopustivo postavljanje tog spomenika, ali i da neće donositi nikakvu ishitrenu odluku.

S druge strane, "Telegraf" prenosi da su jake snage Žandarmerije ušle u Preševo i stacionirale se u blizini spomenika OVPMB.

"Sve je apsolutno spremno da se provede odluka države. Međutim, scenario same akcije drži se u strogoj tajnosti, tako da samo najviše državno rukovodstvo zna kada će i na koji način doći do ove operacije", kaže izvor ovog portala iz bezbednosnih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: