Ne vredi ni overena knjižica

Iako imaju markicu na zdravstvenoj knjižici, zbog neažuriranih podataka, dešava se da kompjuter pokazuje da pacijenti nisu osigurani, pa ne mogu na pregled.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 16.01.2013.

21:15

Default images

Odlazak kod lekara, i pacijentima sa uredno overenom knjižicom, ovih dana diže pritisak.

Zbog problema s kompjuterskom proverom uplate doprinosa za glavu se hvataju i medicinske sestre na šalterima i oboleli.

A kada shvate da naknadno moraju da dokazuju ono što već potvrđuje markica u knjižici - da idu u matičnu filijalu osiguranja i u redovima čekaju potvrdu da su platili doprinos, pacijenti psuju i zdravstveni sistem i državu.

Zdravstveni radnici kažu da su u ovakvim situacijama nemoćni: ako pacijenta prime, Republički fond zdravstvenog osiguranja vrati fakturu, pa troškove pregleda snosi sama zdravstvena ustanova. A ako i prihvate taj rizik, pacijent na isti problem nailazi u apoteci, jer ne može da podigne propisanu terapiju na recept. "Sa tim problemom se od početka godine suočavamo svakodnevno", kaže za ”Novosti” dr Slavica Kalezić Milošević, direktorka Doma zdravlja Palilula. "Zvali smo našu matičnu filijalu RFZO na Paliluli, ali oni ne mogu da reše problem."

U RFZO ”Novostima” je u sredu rečeno da je mogućnost da se direktno povežu na bazu osiguranika RFZO i tako imaju ”onlajn” pristup ažuriranim podacima o važećim zdravstvenim knjižicama, počevši od prošle godine do sada, iskoristilo više od 60 ustanova. A u Srbiji samo domova zdravlja ima - 167.

"Mesečno se obavi oko milion provera", kaže Sanja Mirosavljević, savetnica za medije direktora RFZO.

"Do sada nije bilo većih primedbi na korišćenje ovog servisa. U svakom slučaju, veliko interesovanje ustanova postoji i RFZO očekuje da će se ove godine i broj korisnika, i broj provera podataka duplirati."

U RFZO tvrde da su trenutno podaci ažurirani sa jučerašnjim danom, što u stvari znači da ako je neko danas overio knjižicu, elektronski će to biti vidljivo tek sutra. Radi se, kažu, na tome da se vreme ažuriranja skrati, recimo na jedan sat.

"Dok se to ne desi, zdravstvenim ustanovama skrenuta je pažnja da knjižice koje su overene, a kompjuterska provera pokazuje da nije plaćen doprinos, ne odbijaju", kaže Mirosavljevićeva.

U domovima zdravlja, međutim, tvrde da uplate doprinosa nisu dnevno ažurirane u bazi RFZO.

"Problem se pojavio nekoliko dana pre Nove godine i još nije rešen", kaže za ”Novosti” dr Nevenka Dimitrijević, lekarka u Domu zdravlja Voždovac i predsednica Saveza sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

"Pacijenti donesu uredno overenu knjižicu, ali program pokazuje da navodno nisu platili doprinos. Među njima ima i penzionera kojima je trajno overena knjižica. Kada su u pitanju akutna stanja, mi i takve pacijente primimo, bez obzira na to što nam RFZO neće priznati pregled. Ali, sem ambulantne terapije, oni ne mogu da dobiju u apoteci nijedan lek, i sve moraju da kupe."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: