Pupovac o susretu Milanović-Dačić

Predsednik SNV i poslanik u Saboru Milorad Pupovac je izjavio da je dobro što je došlo do sastanka premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.01.2013.

19:46

Default images

Pupovac je izrazio očekivanje da će se sastati i predsednici dveju zemalja.

Rekavši da je dobro da je do sastanka došlo, Pupovac je povoljno ocenio to što je Milanović putovao u Beograd. "Bio je dobar raspored tema i dobar je dogovoreni dnevni red", rekao je novinarima Pupovac i naglasio da su odnosi ove dve zemlje ključni za odnose u celom regionu.

"Od njih zavisi stabilnost tih odnosa i obnova poverenja. Zbog toga hrvatsko-srpski odnosi mogu da se porede sa odnosima između nekih drugih, većih evropskih naroda o kojima je zavisila stabilnost unutarevropskih odnosa, na primer, između Nemačke i Francuske ili Nemačke i Poljske", rekao je Pupovac.

On je naglasio da se otvorena pitanja, među kojima su i tužbe za genocid, moraju rešavati i da vlade moraju usaglasiti stavove kako bi ih rešili. "A , ako žele da se uključe i predsednici, tim bolje", istakao je Pupovac.

"Bilo bi dobro da je došlo do susreta Nikolić-Josipović, ali pošto nije, onda je vrlo dobro da je došlo do susreta između Milanovića i Dačića. Nadamo se da će do susreta predsednika doći u nekom skorom vremenu i da se neće dugo čekati na to", rekao je Pupovac.

Caratan: Pokretanje odnosa s mrtve tačke

Foto: Tanjug
Značaj današnjih razgovora premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića mnogo je veći od formalnog okvira njihovog susreta koji je definisan kao radna poseta, ocenio je politički analitičar Branko Caratan.

"To je pokretanja s mrtve tačke odnosa koji su pali u poslednjih meseci i koji nisu bili sjajni od momenta dolaska novih ljudi na čelo Srbije", rekao je Caratan Tanjugu.

"Srbija je Hrvatskoj veoma važna zbog ekonomskih i političkih razloga - to je zemlja sa kojom Hrvatska ima pozitivan bilans i veliki obim robne razmene. Pored toga, to je zemlja koja treba da uđe u proces pridruživanja EU, pa Hrvatska pokazuje da će u tome imati aktivnu ulogu", rekao je Caratan.

Podsetivši da su hrvatski lideri više puta ponovili da Hrvatskoj ne pada na pamet kao nekim drugima da koristi proces pristupanja za rešavanje bilateralnih problema, Caratan je istakao da "Hrvatska na taj način pokazuje EU da je u stanju da rešava bilateralne problema i olakšava problem koji ima sa Slovenijom oko 'Ljubljanske banke'".

"Srbija sebi stvara povoljniju poziciju u pregovorima oko Kosova, odbacuje političku militantnost i pokazuje da ima nameru da prihvati evropske standarde u rešavanju problema unutar regiona", smatra Caratan.

"Mogli bi reći da je poseta u interesu obe zemlje, ali i normalizovanja odnosa unutar regiona i da donosi korist i Evropskoj uniji, pa se na taj način stvaraju pretpostavke za rešavanje drugih otvorenih problema koji postoje na tom području u BiH, Makedoniji i Kosovu", rekao je on.

Caratan je komentarisao tvrdnje da je susret održan na inicijativu EU. "To objašnjenje može biti uverljivo, jer nema sumnje da je ova poseta nešto što vodi Briselu, ali tu ima toliko interesa na obe strane da se odnosi poprave da nikakav pritisak nije potreban. Srbija mora da pokaže da vodi drugačiju spoljnu politiku nego ranije i to stvara pretpostavke za rešavanje nekih drugih težih problema nego što su odnosi s Hrvatskom", rekao je on.

"S druge strane, Hrvatska pokazuje da je u stanju da rešava bilateralne probleme koliko god oni bili teški. Tu se radi o nasleđu rata i nasleđu problema koji su nastali ratom i raspadom bivše Jugoslavije", rekao je on.

Caratan smatra da, imajući u vidu političke stereotipe, Dačić ima mnogo više šanse da unapredi odnose između dve zemlje.

"Ričard Nikson je popravio odnose SAD i Kine, iako je bio konzervativac, a Ivo Sanader kao šef HDZ-a popravio je odnose hrvatskih vlasti sa Srbima u Hrvatskoj. Dačić kome se ne može prigovoriti da nije bio žestok na srpskoj nacionalnoj liniji ima šanse da bez očekivanja da će biti napadnut popravlja odnose s Hrvatskom", rekao je Caratan.

On smatra da Milanović ima potrebu da povuče nekoliko jakih poteza i na taj način demonstrira da je Hrvatska sposobna da vodi svoju spoljnu politiku koja nije samo u interesu njegove zemlje, već i u interesu regiona i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: