"Samo smo izgubili pola godine"

Posle sastanka premijera Srbije i Hrvatske Dačić poručio da "ne možemo menjati prošlost, ali možemo budućnost", a Milanović da je "tu da vidi možemo li bolje".

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

12:15

Default images

Sastanak dvojice premijera trajao je dva sata iza zatvorenih vrata, a Dačić i Milanović su, posle rukovanja u holu Palate Srbija, prvo razgovarali u četiri oka.

Kasnije su se na radnom ručku pridružili potpredsednik vlade Rasim Ljajić i šef diplomatije Ivan Mrkić kao srpski predstavnici, a sa hrvatske strane zamenik ministra inostranih poslova Joško Klisović.

Dačić je posle sastanka rekao da se razgovaralo o Evropskoj uniji, ekonomskoj saradnji i svim otvorenim pitanjima u kojima "nema ničeg novog i sva potiču iz devedesetih godina", a to su izbeglice, zločini, pitanje nestalih, granice, tužbe, penzije, imovina preduzeća, sukcesija...

"Postoji puno pitanja o kojima ne delimo stavove, postoje emocionalna pitanja, ali smo svesni da moramo da sarađujemo i da je nepojmljivo da dve zemlje u susedstvu nemaju rešeno pitanje odnosa. Priča se da je sastanak organizovan zbog pritiska Brisela, a mislim da je Brisel iznenađen što je do susreta došlo tako brzo. Ovo je naša inicijativa, mi prošlost ne možemo da izmenimo, ali možemo mnogo da utičemo na sadašnjost i budućnost", rekao je Dačić. On je naveo da je operativna saradnja dve zemlje važna i ocenio da je susret pozitivan.

"Dogovorili smo se da naši odnosi treba da se normalizuju i definisali tri korpusa pitanja. Nema tu ničeg novog, o svemu tome se priča dugi niz godina ", kazao je premijer Srbije.

Dačić je naveo da se prvi korpus problema odnosi na pitanja iz prošlosti, da većina datira od sredine devedesetih, a da je jedna od novijih pitanje presuda Haškog tribunala. Drugi korpus pitanja je ekonomska saradnja, a treći približavanje EU.

"Želimo da otvorimo i pitanje ekonomske saradnje Srbije i Hrvatske bez obzira na promene koje će uslediti zbog ulaska Hrvatske u EU ", rekao je Dačić istakavši da Hrvatska podržava put Srbije ka EU.

Dačić je povodom poslednjih presuda Haškog tribanala podvukao da svi koji su počinili zločine u Oluji moraju da odgovaraju.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da je do susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dve zemlje, već i za region.

"Ovde smo da vidimo da li možemo bolje. Mi, Srbija i Hrvatska, Hrvatska i Srbija. Prošli smo kroz težak period, a to samo dokazuje da politika nije samo razum, nego i osećaj. Nema ničeg novog, osim što smo samo izgubili pola godine, a zašto, to je sada nebitno", rekao je Milanović.

Milanović je na zajedničkoj konferenciji sa Dačićem naglasio da će Srbija imati teži put u EU od Hrvatske i pozvao Srbiju da se obrati za pomoć, istakavši da će "Hrvatska biti fer".

"Iskustvo imamo, mentori i tutori ne želimo biti ali kolege i saradnici da. I tu ćemo biti fer, a vi nas gledajte i merite jesmo li fer. Hrvatska će bez zadnje misli dati sve od sebe“, naveo je Milanović.

Povodom ratnih zločina, Milanović je podvukao da su mnogi koji su odgovorni za zločine, a ne radi se samo o jednoj osobi, traženi, mnogi procesuirani, a da su u zatvorima u Hrvatskoj već godinama i neki visoki oficiri hrvatske voijske.

"To je uradilo hrvatsko tužilaštvo, a ne neko treći. Ne navodim to zato što sam ponosan, već zato što je to činjenica. Bio bih najsrećniji kao čovek i političar da se sve to u ratu nije dogodilo, ali jeste. Imamo to što imamo", rekao je Milanović.

On je istakao da lično nikada nije bežao od odgovornosti za nefunkcionisanje hrvatske vlasti na sopstvenoj teritoriji posle, kako je rekao, oslobođenja zemlje.

"To sam nazvao hrvatskom sramotom i neodgovornošću. To je jedno, ali svako preterivanje je drugo" ocenio je premijer Hrvatske.

Susret premijera Srbije i Hrvatske prati oko 150 akreditovanih novinara, snimatelja i foto-reportera iz dve države. Prema podacima Biroa za komunikacije Vlade Srbije, iz Hrvatske su stigli predstavnici 10 redakcija, a susret prate novinari 23 domaće redakcije i 18 dopisnika.

Premijer Hrvatske se, nakon sastanka sa Dačićem, sastao u ambasadi Hrvatske u Beogradu s predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u Srbiji. Sastanak je bio zatvoren za javnost.

Bez detalja o tužbama

Premijeri Hrvatske i Srbije razgovarali su i o problemu međusobnih tužbi dveju država za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, ali, kako su preneli, nisu ulazili u detalje.

"Nismo ulazili u detalje, a da to pitanje opterećuje međusobne odnose, to svi znamo. Tražićemo rešenje", rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Dačićem.

Predsednik vlade Srbije je ocenio da nije dobro da se rešavanje tog pitanja čeka do 2014. kada počinje rasprava pred sudom, i dodao da će se još razgovarati o tome kako se može rešiti taj problem.
Kako piše hrvatski "Jutanji list", Milanović je u Beograd došao automobilom, a na prelazu Bajakovo - Batrovci ga je dočekao hrvatski ambasador u Srbiji Željko Kuprešak.

Dačić je istakao da je susret sa hrvatskim premijerom njihova zajednička inicijativa, a da ga je Milanović prvi pozvao i da to nije rezultat pritiska iz Brisela. "Brisel je iznenađen da je do susreta došlo tako brzo“, rekao je on.

Podsetimo, Dačić je juče rekao da sastanak sa Milanovićem "neće biti istorijski po zaključcima, ali će biti poseban, jer dve zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa posle najnovijeg zahlađenja".

"Ne očekujem da to bude istorijski sastanak po zaključcima, već da ćemo se dogovoriti o daljoj saradnji po operativnim pitanjima, svim problemima koji su nastali tokom ratova, ali i o našem približavanju EU", rekao je srpski premijer.

Dačić je dodao da mu je hrvatski kolega tražio da kaže da Hrvatska podržava Srbiju na putu ka Uniji.

"Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima, o regionalnoj saradnji. Posle zahlađenja naših odnosa, treba da učinimo korake ka normalizaciji i zato je taj sastanak važan, ali je to samo prvi korak za postavljanje osnova da i naša ministarstva uspešno sarađuju", naglasio je srpski premijer Prethodni susret premijera dve zemlje bio je 20.marta 2009. kada su se sastali tadašnji premijeri Ivo Sanader i Mirko Cvetković.

Prethodna poseta nekog hrvatskog premijera Srbiji bila je trojni sastanak bivše predsednice hrvatske vlade Jadranke Kosor sa bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem i tadašnjim premijerom Slovenije Borutom Pahorom 1. aprila 2011. godine, kojem je prisustvovao i Cvetković.

Milanović: Ne plašim se promene vlasti u Sloveniji

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da se ne plaši da bi eventualna promena vlasti u Sloveniji mogla da uspori put Hrvatske ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Ne bojim se jer znam da igramo po pravilima. Oprezan jesam, ali nema straha. Igramo po pravilima i jedino očekujemo od svojih partnera da se ponašaju isto kao i mi“, rekao je Milanović.

On je, na pitanje da li će Hrvatska biti korektniji sused Srbiji nego što je to bila Slovenija Hrvatskoj, rekao da je u Beograd došao jer smatra da je to dobro.

"Za ovaj susret nije znao niko osim nas dvojice. Ovde dolazim zato jer smatram da je to dobro“, rekao je Milanović.

On je podsetio da je na božićnom prijemu Srpskog nacionalnog veća u Zagrebu govorio o pravu nacionalnih manjina na jezik i pismo, i da je tada imao u vidu ne samo značaj vladavine prava nego i "Hrvatsku kao ispravnu i uspravnu državu“.

"To je i poruka i konkretni interesi, hrvatskih ulagaca, preduzetnika, koji ovde rade, zaposljavaju i odavde izvoze. Od toga se bogatimo i od toga ne štetimo“, zaključio je Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: