RS: Štrajk prosvetara 21. januara

Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Stevan Milić ostaje pri odluci da prosvetni radnici u ponedeljak, 21. januara, stupe u štrajk.

Izvor: Beta

Utorak, 15.01.2013.

17:35

Default images

Predstavnici Vlade Republike Srpske i tog sindikata danas nisu postigli dogovor o povećanju plata, koje je bilo jedan od uslova da prosvetni radnici ne stupe u štrajk.

Sindikat je zahtevao da se cena rada poveća sa stotinu na 110 konvertibilnih maraka (oko 55 evra), posle vladine odluke kojom su od 1. januara ove godine prosvetnim radnicima, kao i policiji, zaposlenima u javnoj upravi i pravosuđu, plate smanjene za deset odsto.

Ministar prosvete i kulture Anton Kasipović je s predstavnicima Sindikata razgovarao i o instrukciji Ministarstva direktorima osnovnih i srednjih škola o obezbeđivanju minimalnog procesa rada, jer je Sindikat ocenio da ta instrukcija predstavlja pritisak na članove sindikata da odustanu od štrajka.

Dogovoreno je da Ministarstvo preformuliše deo teksta u kojem se traži spisak radnika koji stupaju u štrajk, dok direktori škola imaju obavezu da se do 18. januara s predstavnicima sindikalnih organizacija dogovore o minimumu procesa rada.

Predsednik Sindikata Milić je ocenio da Vlada krši Zakon o štrajku jer u obrazovanju nema minimalnog procesa rada.

Štrajk su za 21. januara najavili i zaposleni u MUP RS, javnoj upravi i pravosuđu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: