Poseta Milanovića u poslednji čas

Hrvatski mediji šturo izveštavaju o poseti premijera Zorana Milanovića Beogradu. Analitičari: Susret Dačić - Milanović u poslednji čas za otopljavanje odnosa.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 14.01.2013.

15:46

Default images

U odsustvu zvanične najave, mediji navode da bi Milanović tokom jednodnevne posete trebalo da se sastane s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji. Citira se, takodje, Dačićeva prošlonedeljna izjava da je spreman na susret s Milanovićem.

Odnose Srbije i Hrvatske treba "odlediti, resetovati i početi iznova jer ne bi bilo dobro dozvoliti da odnosi Beograda i Zagreba udju u još lošiju fazu", citiraju hravtski mediji Dačićevu izjavu.

Politički analitičari Žarko Puhovski kaže da je reč o izuzetno važnoj poseti, pre svega zbog skorog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju te da do sureta hrvatskog i srpskog premijera dolazi u "poslednji čas" i da je izgubljena gotovo godina u odnosima dve države. Taj susret se "dugo kuvao, ali niko nije očekivao da će se skuvati tako brzo", rekao je Puhovski dodajući da ga je on lično očekivao u narednim nedeljama, pa čak i mesecima.

Iako veruje da će Milanović sa zvaničnicima Srbije razgovarati prvenstveno o aktuelnim političkim odnosima i nasledju prošlosti, Puhovski smatra da je puno važnije da čelnici dve države razgovaraju o graničnim prelazima, tgovinskim odnosima i turističkim ulascima u Hrvatsku.

Prema njegovim rečima, Srbija nespremno dočekuje ulazak Hrvatske u EU, kao što je i Hrvatska nespremno dočekala ulazak Slovenije u Uniju.

"Prvi put u istoriji Srbija Hrvatskoj nije važna, a Srbiji je Hrvatska važna. Srbija je Hrvatskoj važna samo kao izvor turista, Hrvatska okreće ledja istoku", istakao je Puhovski.

Za razliku od vremena Franje Tudjmana sada to nije stvar ideologije, već ulaska u EU, dodao je on.

Upitan kako tumači činjenicu da je susret sa Dačićem u Beogradu navodno inicirao hrvatski premijer, Puhovski kaže da Milanović do sad nije pokazivao inicijative, te da je "ovo jedan od njegovih najboljih poteza".

"Srbija se nalazi u teškoj situaciji, posebno zbog Kosova, a u odnosu na Hrvatsku je u nepovoljnoj situaciji. Nadam se da premijer Milanović tu nadmoć neće pokazivati javno", dodao je Puhovski.

Iako u Srbiji toga nisu svesni, naveo je Puhovski, Srbija će samo kroz Zagreb moći da ide u EU, kao što je bio slučaj i sa Hrvatskom i Slovenijom. Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević smatra da će ta poseta doprineti "otopljavanju" odnosa dve zemlje posle šest-sedam meseci njihovog zaoštravanja.

"Ne treba, međutim, previše očekivati od nje. Još deceniju, dve odnosi će prolaziti kroz fazu toplo-hladno zavisno od političkih dogadjaja. Biće potrebno sigurno nekoliko decenija da ti odnosi dobiju jedan normalan i umeren tok, gde bi se odnosi bazirali na ekonomskoj i kulturnoj razmeni, a ne na razmeni izmedju političkih elita", ukazao je Pribićević.

Biće potrebno, prema njegovim rečima, dosta vremena da Srbija i Hrvatska izgrade odnose poput Švedske i Norveške ili Finske.

"To je zbog toga što danas Beograd i Zagreb gledaju prema Berlinu i Briselu i u velikoj meri se regionalna saradnja zapostavlja. I ovaj dostignuti nivo je u većoj meri rezultat pristiska EU, nego neke iskrene želje bilo s jedne i druge strane", smatra Pribićević.

Sa Pribićevićevom ocenom o uticaju EU koji su rezultirali posetom saglasan je i profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnji ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić.

Zaoštreni odnosi Srbije i Hrvatske koji traju već skoro pola godine, prema Simićevim rečima, nisu prihvatljivi ni za Hrvatsku, njihove susede, a najmanje EU, za koju kaže, da veruje da stoji iza inicijative dolaska hrvatskog premijera.

"Ova poseta znači kraj polugodišnjem zamrzavanju odnosa posle izbora u Srbiji koje nije imalo podlogu u realnom pogoršanju teritorijalnih sporova ili drugom, nego u percepciji koja u Zagrebu postoji prema novoj vladajućoj koaliciji u Srbiji, naročito pojedinim ličnostima", rekao je Simić.

Pribićević je dodao i to da su odnosi Srbije i Hrvatske ovakvi u poslednje vreme, jer Beograd nema interesa za ono sto se dešava u Hrvatskoj izvan povratka izbeglica i rešavanja njihovog imovinskog problema.

"Za to postoji interes, a za sve drugo ne. Ne postoji interes za njihovu kulturu, sport nema ni ekonomskog interesa. Nije mnogo drugačije ni u Hrvatskoj, iako je tamo interes veći za ovo što se ovde dešava", zaključio je Pribićević.

Hrvatska manjina pozdravlja otvaranje dijaloga

Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji pozdravili su dolazak hrvatskog premijera u Beograd, ističući da bi to moglo biti od koristi i za odnose dve zemlje i za vojvođanske Hrvate.

"Naravno da treba pozdraviti otvaranje dijaloga na najvišem državnom nivou između Srbije i Hrvatske, jer od toga koristi treba da imaju i vojvođanski Hrvati", rekao je stručnjak za pitanja položaja Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

On je istakao da se na taj način "relaksiraju međudržavni odnosi i otvara prostor za rešavanje nagomilanih problema koje ima ova zajednica", prenosi agencija Hina.

Žigmanov je, međutim, izrazio i zabrinutost zbog toga što su Hrvati u Vojvodini o poseti Milanovića Beogradu saznali iz medija, kao i zbog toga što neće biti uključeni u susrete predsednika vlada Srbije i Hrvatske.

Vođstvo hrvatske manjine u Srbiji je navelo da nema saznanja da će se Milanović tokom boravka u Beogradu sastati s njima, kako su preneli pojedini hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: