"Nismo Hag da nagrađujemo zločine"

Kancelarija Vlade Srbije za KiM saopštila da Srbija nije Haški tribunal pa da misli da su zločini nad Srbima i njihovim kulturnim nasleđem vredni nagrade.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.12.2012.

15:16

Default images

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je istakla, povodom poziva lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da se Srbija ponaša evropski u slučaju spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu, da je takva izjava primer da zločin koji ne bude osuđen uvek preti da bude ponovljen.

"Povodom jučerašnje izjave Ramuša Haradinaja podsećamo da je na teritoriji Kosova i Metohije u proteklih deset godina uništeno, oštećeno i oskrnavljeno 150 crkava, manastira i drugih objekata, od kojih čak 61 imaju status spomenika kulture", saopštila je Kancelarija.

Uništeno je i pokradeno, kako se navodi u saopštenju, više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta "koji se uveliko krčme na svetskom ilegalnom tržištu antikviteta".

Uništen je i oštećen 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na više od 50 grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik, ističe se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz srpskih grobova "čak su iskopavane i razbacivane kosti", dok su groblja "pretvorena u deponije, nepristupačna su, zarasla u korov i šipražje", navedeno je u saopštenju.

Haradinaj je juče, posle susreta s predstavnicima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, pozvao Beograd da se "ponaša evropski" u vezi sa spomenikom pripadnicima OVPBM i da se nada da će "zvanični Beograd upotrebiti evropske kriterijume u ponašanju u tom slučaju".

Premijer Srbije Ivica Dačić ove nedelje je rekao da će Srbija milom ili silom ukloniti spomenik ukoliko to Albanci s juga Srbije sami ne učine, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić naglasio da država mora da reaguje i "usred bela dana" sruši spomenik ako to Albanci sami ne učine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: