Izveštaj:Nova vlada i ljudska prava

Povodom Dana ljudskih prava, Kuća ljudskih prava i demokratije objavila je izveštaj o radu vlade u oblasti ljudskih prava, tranzicione pravde i vladavine prava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2012.

18:54

Default images

Izveštaj je predstavljen na otvaranju biblioteke kuće i predat premijeru, na pisarnici Vlade.

U izveštaju se kao najveći problemi navode kršenje prava na slobodu okupljanja LGBT populacije, zbog zabrane Parade ponosa i jačanja desnog ekstremizma.

Kuća ljudskih prava ukazuje i na nedopustivu brzinu kojom se menjaju sistemski zakoni, kao i na marginalizovanje javne rasprave. Na skupu su govorili gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i amabasadori Velike Britanije i Norveške, Majkl Devenport i Nils Ragnar Kamsva.

Od formiranja nove vlade beleži se smanjenje opšte sklonosti ka zaštiti ljudskih prava i vlasti moraju hitno da se ograde od organizacija koje prete nasiljem i da preduzmu sve zakonske mere da se takav trend zaustavi, navedeno je u izveštaju nevladinih organizacija, objavljenom povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

U izveštaju, koji je predstavljen na otvaranju Kuće ljudskih prava, koja okuplja pet nevladinih organizacija, upozoreno je da su s dolaskom nove vlasti ojačale desničarske ekstremne grupacije.

"Sve su češći napadi na pojedince, organizacije civilnog društva, prave se crne liste, spiskovi nepoželjnih medija. Takva atmosfera u društvu jeste odgovornost vlasti", naglasio je direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović.

On je dodao da ne postoji sistemska kontrola službi bezbednosti, podsećajući na takozvanu aferu prisluškivanja, koja još nije dobila epilog.

Popović je ukazao na to da mora da postoji institucionalna borba protiv korupcije i stoga preporučio vlastima da se drže osnovnog načela demokratije, a to je striktna podela vlasti.

"Mora da postoji podela vlasti - isključivo tužilaštvo i sudovi se bave krivičnim procesima i suđenjima, a političari ne smeju da imaju informacije ko će da bude uhapšen i koji se novi postupci otvaraju", rekao je Popović i dodao da "ovo što danas Aleksandar Vučić i drugi političari rade predstavlja rušenje vladavine prava i institucija".

Direktor Centra za praktičnu politiku je istakao da je saradnja sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom na najnižem nivou od 2000. godine, tako da Vlada, a posebno predsednik države, moraju o tome da povedu računa.

Popović je ocenio da je najkarakterističniji događaj u oblasti kršenja ljudskih prava zabrana Parade ponosa, napominjući da nesposobnost države da obezbedi sigurnost učesnika parade nije smela da bude razlog njenog otkazivanja.

S tim delom izveštaja se saglasio i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je naveo da postoji deklarativno zalaganje za prava LGBT populacije i da se o tome govori samo pred Paradu ponosa, umesto da je tome posvećena pažnja "svih 365 dana u godini".

"Kasnije se niko njihovim pravima ne bavi, a stalno je prisutna izloženost pretnjama, fizičkom maltretiranju u celoj Srbiji, ali i u Beogradu i zbog toga kao gradonačelnik nisam ponosan", rekao je Đilas.

Ambasador Britanije u Srbiji Majkl Devenport naglasio je da su zaštita i unapređenje ljudskih prava test za pravosuđe svake zemlje i dodao da je u Srbiji neophodno da se unapredi svest građana o ovoj oblasti.

On je ukazao na to da su prava manjina zagarantovana zakonom, ali da u praksi često nije tako i da se mora nastaviti borba protiv svih koji krše ljudska prava.

Predstavnici nevladinih organizacija su u "Paradi ljudskih prava" prošetali do sedišta Vlade Srbije i direktoru Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dušanu Ignjatoviću predali izveštaj.

Ignjatović je pročitao izveštaj i obećao da će zaključke i preporuke iz tog dokumenta preneti premijeru Srbije.

Naprednjaci šokirani izveštajem

Na ovaj izveštaj žestoko je reagovala SNS saopštenjem u kome navodi da je "šokirana" što je Dan ljudskih prava najbrutalnije zloupotrebljen za napada na predsednika SNS i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

"Namera Dragana Đilasa, Sonje Biserko i ostalih nevladinih dušebrižnika sasvim je jasna, a ogleda se u odlučnom napadu na borbu protiv korupcije koju je beskompromisno poveo Aleksandar Vučić", ocenjeno je u saopštenju SNS.

SNS navodi da je sramotno i groteskno što Dragan Đilas prisustvuje otvaranju biblioteke u Kući ljudskih prava, "čovek koji je pogazio sve pravne norme da bi se dočepao milionskog bogatstva i zavukao ruku u džep svim gradjanima Srbije".

"Ovaj neprirodni savez Dragana Đilasa i navodnih boraca za ljudska prava ima za jedini cilj da ospori pokrenutu borbu protiv korupcije,
koja očigledno ,žulja' one koji su se okoristili svojim privilegovanim položajem", ističu naprednjaci.

LDP: SNS je oslonac ekstremista

Na saopštenje SNS-a saopštenjem je uzvratio LDP koji navodi da je SNS napadom na grupu nevladinih organizacija i Kuću ljudskih prava u pokazala da je politički oslonac ekstemističkih organizacija.

SNS je pokazala da je potpuno izgubila kompas, naveo je LDP u saopštenju i istakao da je SNS na Dan ljudskih prava napadom na grupu
NVO i Kuću ljudskih prava "samo potvrdila da je ona ideološki i politički oslonac onima koji prave spiskove za progon i uništenje nevladinih organizacija, medija, javnih ličnosti".


Prema LDP-u, svako ko kritikuje naprednjake danas se u ispadima i saopštenjima SNS, njenih ministara i funkcionera proglašava
sumnjivcem i saboterom
.

"To je logična posledica atmosfere u kojoj ministar pravde mitinguje sa 'Obrazom' i pokretom '1389', ekstremisti prete čak i Ustavnom
sudu, a u nekim sredinama u Srbiji 'Naši' postaju koalicioni partneri stranaka vlasti
", piše u saopštenju.

LDP je naveo da je Kuća ljudskih prava institucija koja je osnovana na inicijativu te stranke i da predstavlja instituciju saradnje civilnog i gradskog sistema, kao što je u uobičajeno u civilizovanom svetu koji naprednjaci očigledno još uvek preziru, uprkos deklarativnoj privrženosti ljudskim pravima i demokratiji.

"Nedopustivo je da se SNS brutalno i vulgarno obračunava sa svakim ko se usudi da kritukuje njenu vlast ili njene lidere. Takvo ograničeno
ponašanje pokazuje da iza svakodnevnih saopštenja i agresivnosti naprednjaka stoji ista ona logika koja je pre 20 godina svakoga ko se bori za ljudska prava i pravo na kritiku vlasti proglašavala izdajnikom i stranim plaćenikom", piše u saopštenju.

LDP je naveo da su u Srbiji ljudi zbog toga ginuli, u političkim ubistvima i histeriji iza kojih su stajali ideološki uzori današnjih naprednjaka.

"Zbog toga ovaj naprednjačko-ekstremistički teror mora odmah da prestane i da vlast prestane da bombarduje javnost uvredama, etiketama
i pretnjama svakoj organizaciji civilnog društva ili političkoj partiji koja se usudi da primeti da se stanje ljudskih prava u Srbiji ubrzano pogoršava", smatra LDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: