Počela primena dogovora o prelazima

Primena dogovora o integrisanom upravljanju prelazima počela jutros na prelazima Jarinje i Merdare. Dačić zadovoljan. Euleks: Primena IBM na dobrobit građana.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.12.2012.

00:29

Default images

Iako radovi na integrisanom prelazu kod Jarinja nisu završeni, prelaz je otvoren. Na njemu nema nikakvih državnih simbola.

Kako javlja reporter B92, prelaz Jarinje je otvoren oko 30 minuta kasnije nego što je bilo predviđeno, pošto pripadnici Euleksa nisu došli na vreme.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić zadovoljan je što je počela primena sporazuma na prelazima Jarinje i Merdare i naglasio je da se oni sprovode u skladu sa onim što je dogovoreno sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, a to znači da nema nikakvih promena u odnosu na postojeće stanje.

Dogovorom o prelazima, kako je Dačić rekao, Vlada Srbije je potvrdila svoj kredibilitet i da je svesna odgovornosti i preuzetih obaveza od prethodne vlade.

Premijer je dodao da je Srbija stekla međunarodni kredibilitet koji će biti važan i kada se bude razmatrao njen napredak u evro-integracijama. "Pokazali smo da smo u tako teškim uslovima sposobni i da imamo smelosti da doslovno zaštitimo mir i naše nacionalne interese", rekao je Dačić.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton izrazila je zadovoljstvo zbog otvaranja dva prelaza na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova.

Uoči početka sastanka Evropskog saveta u Briselu Eštonova je rekla da će ministre spoljnih poslova EU prvo obavestiti o nedavnom sastanku
premijera Srbije i Kosova
.

"I samo želim da kažem koliko sam zadovoljna što su jutros po planu otvorena dva prelaza i što će do kraja godine biti otvorena još dva", rekla je Ketrin Ešton.

Šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević izjavio je da će procedura prelaska preko integrisanog prelaza kod Jarinja ostati nepromenjena. Pavićević je istakao da na integrisanom prelazu nema nikakvih državnih simbola i obeležja.

"Građanima će, kao i do sada, biti potrebna samo lična karta za prelazak integrisanog prelaza kod Jarinja, a za one koji imaju kosovska dokumenta biće nastavljen režim koji smo utvrdili sporazumom o slobodi kretanja", rekao je Pavićević.

On je objasnio da, kada na prelaz dođe neko s kosovskim ličnim dokumentima, ta osoba od MUP-a Srbije dobija takozvani ulazno-izlazni dokument s kojim nastavlja put.

Pavićević je istakao da se ništa ne menja ni u režimu osiguranja vozila koja prelaze integrisani punkt.

"Ne menja se ništa ni u režimu osiguranja. I jedna i druga strana plaća osiguranje kada prelazi administrativnu liniju, ali to je nešto o čemu će se razgovori vrlo brzo nastaviti kako bi pokušali da rešimo i taj problem", najavio je on.
Jarinje (Foto: B92)
Pavićević je naglasio da je taj problem jedna od velikih prepreka za punu slobodu kretanja, jer osiguranjima se nameće trošak građanima, bez koga bi bilo bolje.

"Kontejner osiguranja nije ovde, pa zaključite sami da li će biti potrebno plaćanje tog osiguranja za vozila koja dolaze iz centralne Srbije", kazao je Pavićević.

Primena sporazuma počela je kontrolom jednog putničkog vozila, s kosovskomitrovačkim tablicama, koje je iz pravca Raške oko devet sati došlo na Jarinju, između severa Kosova i centralne Srbije.

Na integrisanom prelazu kod Jarinja postavljeno je ukupno šest kontejnera u kojima su pripadnici MUP-a Srbije i Euleksa. Radnici Elektrodistribucije završili su sinoć s postavljanjem rasvete.

Radovi na uspostavljanju putne infrastrukture na integrisanom prelazu Jarinje nastavljeni su i rano jutros, a kako je ranije saopšteno, očekuje se da budu završeni u narednih pet dana. Radovi su bili usporeni zbog protesta Srba sa severa Kosova.

Na prelazu se nalazi i veliki broj novinarskih ekipa, koje su pratile otvaranje.

Euleks: Primena IBM na dobrobit građana

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević pozdravila je početak primene IBM kod Jarinja i Merdara, naglasivši da je integrisano upravljanje na dobrobit običnih građana.

"Mi smo prezadovoljni implementacijom postojećeg sporazuma između Beograda i Prištine. Kao i uvek, Euleks podržava sve dogovore koje su Beograd i Priština spremni da sprovode i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti", rekla je Gudeljevićeva Tanjugu.

Ona je kazala da Euleks ima carinu i policiju na prelazima i da vrši kontrolu. "Ono što je bitno jeste da mi ovde funkcionišemo kao tim", rekla je portparolka misije EU na Kosovu.

Prema njenim rečima, komunikaciju u vezi sa svim detaljima funkcionisanja prelaza treba da sprovedu Beograd i Priština.

"Euleks je ovde da bismo primenili ono što su postigli Beograd i Priština, uz posredovanje EU u Briselu i komunikacija u vezi s tim treba da bude urađena na relaciji Beograd-Priština-Brisel", istakla je Gudeljevićeva.

B92 na Merdaru: Redžepi posetio prelaz

I administrativni prelaz Merdare jutros u osam sati zvanično je pušten u rad. Na ovom prelazu radovi na uspostavljanju infrastrukture za integrisani prelaz završeni su pre dva dana. Prostor na prelazu je proširen kako bi se približili objekti u kojima su smešteni srpski i kosovski službenici.

Izuzev približavanja objekata, nije promenjen režim kontrole - i dalje postoje dve odvojene kontrole, ali sada na jednom prostoru. Na prelazu Merdare, na kome nema državnih simbola, nalaze se srpski, kosovski policajci i carinici, kao i službenici Euleksa.

Na prelazu, pri prelasku na IBM režim kontrole, čija je primena počela nakon smene u 8 časova, nije bilo gužve.

Prvi koji je prešao prelaz po novom režimu bio je Radojko Stefanović iz Prokuplja. On je novinarima rekao da nema zadržavanja na prelazu i da se pregled obavlja bez većeg zadržavanja.

Gužve i zastoja nema, i kontrola isprava i automobila se odvija bez više zadržavanja. Ljudi koje je ekipa B92 zatekla na prelazu rekli su da je ovako mnogo bolje.

Prelaz Merdare je posetio ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi, koji se na tom mestu neplanirano sreo sa šefom srpskog pregovaračkog tima Dejanom Pavićevićem.

Redžepi je rekao da je zadovoljan dogovorom o integrisanom upravljanju prelazima."Očekivalo se da će biti problema, posebno na Jarinju, ali u ovom slučaju, posredstvom Evropske komisije, obe strane su bile dosta ozbiljne. Normalno da ima tu i tamo nekih tehničkih nedostataka, pogotovo u Jarinju, ali vremnom će se to rešiti," rekao je za B92 Redžepi.

Tabla na kojoj piše "Dobrodošli u Republiku Kosovo" koja se nalazila na ovom prelazu premeštena je par stotina metara.

Više o tome pogledajte u našem prilogu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: