Memorandum SPC o KiM nastao 2003.

Ne postoji nikakav "tajni memorandum" SPC o Kosovu, nedavno upućen državnom vrhu, već samo prošlonedeljno pismo Sinoda i Memorandum SPC o KiM objavljen 2003.

Izvor: Danas, Tanjug

Petak, 07.12.2012.

09:09

Default images

To je listu Danas nezvanično rečeno u Sinodu SPC, povodom pisanja magazina Nedeljnik o oštro intoniranom "tajnom dokumentu" Crkve dostavljenom državnim vlastima.

Podsetimo, patrijarh srpski Irinej i njenog imenjak portparol SPC episkop bački takođe su juče negirali postojanje "tajnog memoranduma" u kome crkveni vrh od državnog traži da odbije sporazum o integrisanom upravljanju prelazima s Kosovom i u osam tačaka iznosi svoj plan za KiM, kako su objavili pojedini beogradski mediji. Poglavar SPC izjavio je juče da "pismo u kome se oštro kritikuje državni vrh zbog politike po pitanju Kosova i Metohije nije poteklo od Sinoda". On je ponovio svoj stav da "Srbija treba da ide ka EU, ali da ne treba da se zarad Unije odriče Kosova"

Sadržaj sinodskog pisma, usvojenog na proširenoj sednici crkvene vlade pre desetak dana, prvi je prošlog vikenda objavio Pokret Dveri, koji je podržao stav Crkve da je "nedopustivo uspostavljanje granica na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova, tim pre što još nije dobijen stav Ustavnog suda po tom pitanju".

"Ne postoji nikakav ni ultimatum, ni memorandum SPC državnom vrhu Srbije, niti postoji bilo kakav sukob između Crkve i države o ovom ili bilo kom drugom pitanju. Crkva jasno i odgovorno iznosi svoje stavove - za nju je neprihvatljivo priznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i postavljanje granice između centralne Srbije i KiM", rekao juče vladika bački Irinej novinarima ispred zgrade Predsedništva Srbije, gde je prisustvovao dodeli sretenjskih ordena, prenosi Fonet.

Vladika bački je naglasio da pismo koje se juče pojavilo u javnosti nije autentično, ali je potvrdio da je Sinod uputio državnom vrhu pismo po pitanju KiM, za koje kaže da "nije za javnost".

A šta o pismu kažu verski analitičati

Analitičar Mirko Đorđević je Tanjugu rekao da nema sumnje da je pismo objavljeno u "Nedeljniku" deo Memoranduma SPC o Kosovu iz 2003. godine, koji se može kupiti u svakoj crkvenoj knjižari na srpskom i engleskom jeziku.

"Sasvim je moguće da je Crkva u međuvremenu imala potrebu da veoma tvrd stav o Kosovu ublaži pa je došlo do zbunjućih izjava crkvenih zvaničnika", smatra Đorđević, koji podseća da Crkva do sada nijednom nije promenila stav po pitanju Kosova.

Osvrnuvši se na poruku patrijarha da će Crkva sprovesti istragu o ovom slučaju, Đorđević kaže da jedva čeka da se to dogodi. On, naime, smatra da je neko u Crkvi želeo da pokaže da, uprkos dijalogu koji predsednik vlade Ivica Dačić vodi s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Crkva ne odustaje od svojih stavova po pitanju Kosova, kao i da se protivi dijalogu, jer se odvija bez njene volje.

Đorđević, naime, kaže da u svemu vidi "malu igru" i smatra da bi Crkva trebalo da objavi dokument za koji tvrdi da je drugačiji od onog objavljenog u medijima.

"Uveren sam da se to neće dogoditi, jer ovde je reč o politici, odnosno o tome da je došlo do velike zategnutosti između Crkve i državnog vrha kada je reč o Kosovu", smatra Đorđević. On dodaje i da je Crkva sada u dosta neugodnoj situaciji, jer objavljeni dokument predstavlja neku vrstu "objave rata državi".

S druge strane, analitičar Živica Tucić kaže da se patrijarhu i vladici Irineju mora verovati da pismo koje je juče objavljeno u medijima crkvena vlada nije odobrila.

On, međutim, smatra da je važno znati ko je to pismo iz Crkve prosledio javnosti, odnosno ko je imao tu mogućnost, pa i slobodu da ga predstavi kao sinodalno. "Da je kojim slučajem Crkva potvrdila da je objavljeno pismo njeno, to bi značilo drastičnu konfrontaciju Crkve ne samo sa vladom, već i sa većinom u političkom spektru i većim delom javnosti", kaže Tucić, koji smatra da je teško osporiti trud Vlade da postigne maksimum po pitanju Kosova.

"Ipak, objavljeno pismo sadrži prepoznatljive stavove dela Crkve, ali i dela politike. Čak i kad bi ga država prihvatila, treba se zapitati koje bi to imalo posledice za Srbiju", rekao je Tucić i dodao da tako celokupna priča ima, osim crkvene, političku i diplomatsku dimenziju, što ne ide na korist Srbiji, jer izaziva neodumice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: