Tijanić traži tri miliona € mesečno

Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić kaže da taj javni servis neće izdržati do februara ukoliko Vlada ne počne da im pozajmljuje tri miliona evra mesečno.

Izvor: NIN

Četvrtak, 06.12.2012.

09:02

Default images

"Nova vlast, kao i sve prethodne vlade, ostavila je RTS bez rešenog sistema finansiranja. Ako nam u sledećih šest meseci Vlada ne pozajmljuje tri miliona evra mesečno i ne reši pitanje stabilnog finansiranja, RTS neće izdržati do sredine februara", rekao je Aleksandar Tijanić u intervjuu za novi NIN.

Na pitanje da li iza pominjanja njegovog imena u tabloidima zapravo stoji vlast, službe ili "neki podivljali centri moći", Tijanić je odgovorio:

"Danas je na delu koalicija kojoj sam uskratio pristup u 25 miliona evra marketinškog prihoda, deo političara koji hoće kraj nepartijskog RTS-a, neki tajkuni koji se takmiče u servilnosti prema moćnima, komad službe koji ne dozvoljava Srbiji da izađe iz blata, deo regionalne mafije, jedan bogati sadista iz inostranstva, neki komercijalni mediji, buljuk ambicioznih umobolnika i regrutovani kužni novinarski pacovi. Taj mehanizam i danas funkcioniše kao otrovna strela. Nikad kao luk."

Komentarišući izjave njegovih kritičara da je imao dug spisak političkih prijateljstava koja su pucala silaskom tih ljudi s vlasti, generalni direktor RTS-a kaže da od kada su, nakon Osme sednice, "slobisti" sve pokažnjavali i poizbacivali, nema više političkih prijatelja.

"Da imam, valjda bih kod nekoga bio u stranci, valjda bih imao svoju televiziju, nekoliko fabrika ili nekoliko miliona", kazao je Tijanić i dodao da je ulazio u sukobe s moćnicima onda kada su bili na vrhuncu, kao i da bi "umuknuo" kada oni siđu s vlasti.

O tvrdnji da je blizak s Miroslavom Miškovićem i Draganom Đilasom, Tijanić je rekao da bi se stideo da kaže kako s njima nije u "veoma bliskim odnosima", ali i da nema stranke ili vlade koja bar sa jednim od njih nije bila u veoma bliskim odnosima.

Govoreći o kritikama poslovanja RTS-a koje je uputio Savet za borbu protiv korupcije, a koje se tiču saradnje s dve marketinške kuće, Srđana Šapera i Dragana Đilasa, Tijanić kaže da je Savetu podmetnut "paškvilski materijal fantomskih televizijskih eksperata, unesrećenih profesionalnom sudbinom", što je proglašeno analizom.

On je objasnio da su Savetu dostavljeni autentični dokumenti i dokazi i da zbog toga RTS zahteva da se izveštaj izmeni. "Svi ugovori i sva dokumenta poslovanja RTS su dostupna u svakom trenutku svim institucijama koje imaju kontrolne funkcije. Tražili smo samo da nam garantuju da poslovni podaci neće biti zloupotrebljeni. Dakle, sve je dostupno i javno i to zna i Šabić", kazao je Tijanić.

On smatra i da je neko drugi, iz drugih razloga, medijski jurio Đilasa i da je RTS u tome ispao kolateralna šteta.

Na pitanje koliko je teška finansijska situacija u kojoj se RTS nalazi, on kaže da su ukupni gubici javnog servisa jednaki padu naplate pretplate za RTS i sabranom početnom gubitku iz 2004. kada je vlada Koštunice smanjila budžet za RTS sa 54 na 21 milion evra.

"Nije na RTS da zarađuje novce. Država po evropskim standardima dužna je da obezbedi dovoljan i stabilan izvor finansiranja", ističe on i dodaje da je RTS-u uz to problem i 1.000 zaposlenih koji su višak, ali koje on usred krize ne može da otpusti.

RTS-u je, da bi opstao, kako kaže, potrebno 80 do 90 miliona evra godišnje, a za digitalizacija i sto hiljada. Međutim, dodaje on, naplata TV pretplate je drastično opala na svega 30 odsto.

"Ako od ove nedelje i sledećih šest meseci Vlada nama ne pozajmljuje tri miliona evra mesečno i za to vreme reši pitanje stabilnog finansiranja, RTS neće izdržati do sredine februara", rekao je Aleksandar Tijanić u intervjuu za novi NIN.

O radu Aleksandra Vučića, Tijanić kaže da je ono što mi danas vidimo polovina Vučića.

"Izabrao je ’brzi start’, najbrži način da pokaže sebi i drugima da on nije slučajnost. ‘Tepih‘ bombardovanjem razara sve krupnija imena, sve veća bogatstva i sve prepoznatljivije likove Ali kad će početi da gradi? Možda tek kad, kao pravi punopravni partner u potpunosti ovlada strankom bez sukoba sa Nikolićem, kada nauči funkciju svičovanja s broja dva na broj jedan, pošto uskoči u odoru Mesije, podržan polovinom biračkog tela i mogućnošću da vlada sam - možda ćemo tada videti celokupnog Vučića i njegov detaljan urbanistički plan Srbije", zaključio je Tijanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: