Izabrana nova Vlada Crne Gore

Skupština Crne Gore izabrala je večeras novu Vladu, na čijem je čelu, po sedmi put, Milo Đukanović.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.12.2012.

22:13

Default images

Đukanović je u poslednje dve decenije već šest puta bio na čelu Vlade Crne Gore, a u tom periodu jednom je bio i predsednik te države.

Lider DPS do sada se dva puta povlačio sa funkcije premijera, ali je oba puta to trajalo samo dve godine, nakon čega se ponovo vraćao na tu poziciju.

Novu Vladu Crne Gore, koju su formirali Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa i dve albanske nacionalne stranke podržalo je 44 poslanika, 26 su bila protiv, a jedan je bio uzdržan.

Đukanović je u parlamentu položio zakletvu u ime nove Vlade Crne Gore.
"Zaklinjem se da ću dužnost vrštiti po Ustavu i zakonu - čestito, odgovorno i savesno" rekao je on. Đukanović je prethodno, u završnoj reči, ponovio da će nova Vlada Crne Gore biti posvećena učlanjenju u NATO, nastavaku evropskih integracija i poboljšanju životnog standarda.

"NATO nam treba kako bi se obezbedila trajna stabilnost i bezbednost u regionu, pošto smo svedoci brojnih turbulencija u prošlosti na prostoru Balkana", kazao je on.

Komentarišući opozicione kritike da je predugo na vlasti, Đukanović je istakao da je to rezultat izborne volje građana.

"Svako je na vlasti onoliko dugo koliko je to demokratska volja građana. Mi smo veoma ponosni zbog toga što nam građani toliko dugo pokazuju poverenje", kazao je on.

Đukanović je ponovio da će borba protiv korupcije i organizovanog kriminala biti u posebnom fokusu njegovog kabineta. On je kazao i da će nova Vlada Crne Gore nastaviti sa politikom dobrosusedstva i biti posvećena unapređenju regionalne saradnje.

Tokom rasprave u parlamentu opozicija je oštro kritikovala program i sastav Đukanovićevog kabineta. Opozicioni poslanici su ocenili da program nove Vlade ne nudi ništa novo.

Đukanovićev kabinet ima četiri potpredsednika i 14 ministara, od kojih je šest novih. Dosadašnji premijer Igor Lukšić biće potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova i evropskih integracija.

Ministarstvo finansija vodiće dosadašnji guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić. Branimir Gvozdenović vraća se u Vladu Crne Gore i postavljen je za ministra turizma i održivog razvoja. Po prvi put u izvršnoj vlasti biće Predrag Ivanović, koji će voditi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Novi ministar rada i socijalnog staranja je Predrag Bošković, a dosadašnji prvi čovek tog resora Suad Numanović preuzeće Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Duško Marković ostao je potpredsednik Vlade za politički sistem i ministar pravde i ljudskih prava. Na čelu Ministarstva odbrane i dalje će biti Milica

Pejanović-Đurišić, a resor prosvete i sporta i dalje će voditi Slavoljub Stijepović. Vladimir Kavarić ostaje ministar ekonomije, Miodrag Radunović ministar zdravlja, Branislav Mićunovi i dalje će voditi resor kulture, a Sanja Vlahović Ministarstvo nauke. Socijaldemokratska partija ima tri mesta i u novoj Vladi - jedno potpredsedničko i dva ministarstva - unutrašnjih poslova i saobraćaja i pomorstva.

Vujica Lazović zadržao je mesto potpredsednika Vlade za ekonomska pitanja, dok je Ivan Brajović funkciju ministra unutrašnjih poslova zamenio čelnom pozicijom u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja.

Novi ministar unutrašnjih poslova je Raško Konjević.

Mariji Vučinović iz Hrvatske građanske inicijative pripala je funkcija ministra bez portfelja, dok je lider Bošnjačke stranke Rafet Husović izabran za potpredsednika Vlade za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: