"Idem da spasim šta se spasti može"

Predsednik vlade Ivica Dačić, pred odlazak u Brisel, gde će razgovarati sa Hašimom Tačijem, izjavio da ide tamo da spase šta se spasiti može.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 04.12.2012.

11:49

Default images

On je rekao i da očekuje težak sastanak, ali da nikakve granice s Kosovom ne dolaze u obzir.

"Ne kiptim od želje da idem na sastanak u Brisel. Dačić je ponovio da niko ne treba da bude u zabludi da Srbija na Kosovu ima nešto što može da izgubi, poručujući da je sada pitanje šta možemo da vratimo.

"Kad ćemo već jednom da utuvimo u glavu da je nama nešto oteto a da mi spašavamo što se spasti može? Ni oteto nećemo priznati, ali moramo da živimo u realnosti", poručio je premijer i dodao da u njega i Vladu niko ne treba da sumnja, jer će se truditi da spasu sve što se spasiti može. "Mi Kosovo imamo u Ustavu. Ustavni sud neka vrati Kosovo u ustavni okvir. Je l to moguće? - Nije", rekao je Dačić.

"Srbija je u nebranom grožđu. Pre skoro godinu dana je parafiran sporazum (s Prištinom), a ja ga ne bih potpisao...Ovde više nemate politiku između, već morate da kažete da ne stojite iza sporazuma, a to bi značilo da ne stojimo i iza dobijanja datuma za pregovore (sa EU)", rekao je predsednik vlade.

"Mi nismo pobedili (u ratu 1999. godine), jer da smo pobedili, ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvek ima mesta za herojstvo, ali nema za uzaludne žrtve", rekao je Dačić i dodao da su se i kroz istoriju vodile mnoge bitke, a kada Srbija ponovo bude jaka, neće moći svako da je ponižava.

"Danas morate da to trpite, da stisnete zube i radite za svoj narod", rekao je Dačić i dodao da je lako voditi rat a da je teško u miru izboriti se za sopstvena prava. "Ja nikada neću potpisati niti prihvatiti da je Kosovo i Metohija nezavisna država, ali postoje neke stvari gde nas niko neće pitati. To je pravednost ili nepravednost međunarodnog puta", rekao je Dačić.

"Šta očekujete od mene da uradim u tim razgovorima? Da ubedim Tačija da se Kosovo vrati u ustavne okvire? Mi smo sami protiv svih, čak i naši prijatelji kažu - morate ovo da uradite. Nemoj da izazivamo sudbinu, najbolje je vratiti se pregovaračkom procesu, rat je uvek na kraju", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica nije pravedna i poštena prema Srbiji, ali se to znalo i pre 15 godina.

On je kosovskim Srbima poručio da državaSrbija vodi računa o njima, ali da i Srbi s Kosova i Metohije takođe treba da imaju u vidu interese cele Srbije. Premijer je rekao da razume proteste Srba na severu Kosova koji od jutros blokiraju jedan prelaz ka Srbiji jer misle da će to ubuduće biti granica sa centralnom Srbijom.

"Ne mogu da kažem da je ovo idealan sporazum, ali se ne uspostavlja granica, to je laž. Tači bi voleo da je to granica, a ja podsećam da od Merdara ka jugu 12 godina postoji taj sistem", rekao je Dačić. On je naveo da su zamrznuti konflikt i istorijsko pravo "priče na dugom štapu" i da sve akademske institucije i crkva treba da pomognu da se narod sačuva od nepotrebnih žrtava.

Prema njegovim rečima, roba koja ide na jug Kosova biće carinjena, za razliku od one koja je namenjena severu.

"Srbi sa Kosova treba da imaju jedinstvenu politiku sa državom Srbijom. Čak iako se primene sporazumi koji nisu idealni, nema odustajanja od Srba sa Kosova", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

288 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: