"Srbija važna zemlja za Luksemburg"

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović je u razgovorima sa zvaničnicima Luksemburga dobio uveravanja da je Srbija najvažnija zemlja zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2012.

19:19

Default images

Šefu diplomatije Luksemburga zahvalio je na stalnoj podršci u procesu evrointegracija, izrazivši nadu da će ona uslediti i za što skorije dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Potpredsednik Vlade Luksemburga i ministar spoljnih poslova Žan Aselborn je u razgovoru sa Stefanovićem izjavio da je za Luksemburg Srbija najvažnija zemlja zapadnog Balkana i posebno se interesovao za pregovore o Kosovu koji se vode u Briselu, kao i za stepen političke volje da se nastavi politički dijalog s Prištinom posle najnovijih oslobađajućih presuda u Hagu, navedeno je u saopštenju Kabineta predsednika Skupštine Srbije.

Stefanović je rekao da su međunarodna pravda i samo poimanje pravde ugroženi oslobađajućim presudama hrvatskim generalima i Ramušu Haradinaju, što će svakako uticati na proces pomirenja u regionu, ali i naglasio da Srbija nastavlja s konkretnim koracima i predlozima koji bi u pregovorima doveli do normalizacije života svih građana i rešavanja praktičnih pitanja.

On je naglasio da Srbija neće priznati Kosovo niti ukinuti svoje institucije na severu pokrajine i zahvalio šefu luksemburške diplomatije na stalnoj podršci Srbiji u procesu evrointegracija i zatražio nastavak te podrške u želji za što skorijim dobijanjem datuma za početak pregovora sa EU.

Na sastanku s ministrom za zapošljavanje i migracije Luksemburga Nikolasom Šmitom glavna tema razgovora bio je problem azilanata iz Srbije u toj zemlji i prema statistici, koja je tom prilikom predsedniku Stefanoviću prezentovana, broj azilanata iz Srbije u toku 2012. godine drastično je smanjen.

Kako je rečeno na sastanku, smanjenju broja onih koji su tražili politički azil u Luksemburgu, a dolaze iz Srbije, doprinela je činjenica da je Luksemburg i zvanično usvojio stav da Srbija ima status bezbedne zemlje, što uveliko onemogućava traženje političkog azila u Luksemburgu.

Stefanović se sastao i s potpredsednikom Evropske investicione banke Dariom Skanapiekom i, kako je navedeno, uverio svog domaćina da će klima za investitore u Srbiji biti sve bolja i posebno pomenuo zakon o javnim nabavkama i borbu protiv korupcije, kao prioritete koji bi, uz početak pregovora sa EU, učinili da investiciona klima u Srbiji bude što povoljnija.

Na sastanku s predsednikom Evropskog revizorskog suda Viktorom Kaldeirom tema razgovora bio je nedavno objavljeni Izveštaj o Kosovu, koji na realan način odslikava stanje, posebno u pogledu programa u okviru kojih je Evropska komisija opredelila znatna sredstva.

Prema rečima Kaldeire, izveštaj revizora se odnosi na uspešnost projekata vladavine prava na Kosovu i ocene iz tog izveštaja upućene su EK, pre svega.

Na sastanku s potpredsednikom Evropskog suda pravde Koenom Lemercom dogovorena je bliža saradnja sa ovim sudom, ali je i razmotreno nekoliko pitanja koja se odnose na potencijalne regionalne procese, posebno na one koji se odnose na tužbe izbeglih i raseljenih na prostoru bivše Jugoslavije.

U okviru zvaničnih aktivnosti Stefanović je imao audijenciju kod velikog vojvode od Luksemburga Henrija, koji se interesovao za aktuelnu političku situaciju u Srbiji, imajući u vidu da je posetio našu zemlju i raspitivao se za humanitarne projekte u kojima je i sam učestvovao, rečeno je u saopštenju.

Zaključujući dvodnevnu zvaničnu posetu Luksemburgu, predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović sreo se i s gradonačelnikom Luksemburga Havijerom Betelom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: