Šta će pitati Miškovića?

Najbogatiji srpski biznismen Miroslav Mišković biće saslušan u ponedeljak zbog poslova „Delreala“. Mišković potvrđuje da će doći na saslušanje.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

16:21

Default images

Međutim, još nema zvanične potvrde o tome o kojem slučaju će mu biti postavljena pitanja.

Posle godina u kojima se Miškovićevo ime vezivalo za sumnjive poslove, ali bez konkretnih dokaza pred sudom, sada predstoji otvaranje jednog od najvećih slučajeva u srpskom pravosuđu.

Za sada je jedino sigurno da će Mišković u ponedeljak ići na saslušanje. B92 saznaje da će biti ispitan o slučaju firme “Delreal”, ali niko iz državnih organa, a ni iz kompanije “Delta” danas nije potvrdio ovakve navode.

Ime Miroslava Miškovića pominjano je u mnogim slučajevima kojima se bavio Savet za borbu protiv korupcije, kao i mediji i nezavisna tela. Uloga njegove poslovne imperije istraživana je, između ostalih, u slučajevima “Delreala”, Luke ”Beograd", “Nibens grupe” i “C marketa”.

"Mislim da sam taj čin da se najimućniji čovek u zemlji poziva u policiju je na neki način kraj. Ovo jeste konkretizacija onoga što smo davno imali pred sobom, a to su 24 sumnjive privatizacije. To je stiglo i iz Evropske unije, a nije da mi to nismo znali - mi se samo pravimo da to ne vidimo i ne čujemo", rekao je Vojislav Tufegdžić iz "Novog magazina".

Gotovo sve ove slučajeve B92 je detaljno istraživao prethodnih godina. Ulozi Miškovićevih kompanija u trgovini nekretninama posvećena je i prva emisija u serijalu Insajdera “Službena zloupotreba”:

“Mi ulažemo jako puno, mi dolazimo na jedan transparentan način do naših lokacija: ili kupujemo od privatnih kompanija ili drugih akcionarskih društava, nebitno, znači od kompanija kupujemo objekte i lokacije, na kojima ćemo nešto graditi ili smo došli u par slučajeva, kao što je ‘Delta City’, došli smo putem javnog tendera, gde smo pobedili nekoga ko je ponudio niže”, kazao je tada za Insajder Dejan Racić, generalni direktor kompanije “Delta real estejt”.

Ipak, u mnogim slučajevima izdvaja se jedan - firma “Delreal” i njena uloga u konvertovanju prava korišćenja u pravo svojine nad 15 hektara zemlje u Bloku 53 na Novom Beogradu pored auto-puta. Ovaj slučaj je u Kažiprstu B92, još pre jednog meseca, pomenuo potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je tada otvoreno rekao da se u istragama o spornim privatizacijama pominje i Miškovićevo ime.

Kako analize Insajdera pokazuju, veštaci su procenili da kvadrat atraktivne zemlje, koju je “Delreal” koristio i želeo da konvertuje, vredi 50 evra po kvadratu, dok realne procene Poreske uprave pokazuju da vredi osam puta više.

Ukupna vrednost te zemlje je, dakle, osam miliona evra, dok po proceni Poreske uprave, vredi oko 60 miliona evra. Kada se od toga oduzmu troškovi, ispada da bi država čak Miškoviću za to i trebala da plati milion evra, umesto da budžet prihoduje 51 milion evra.

Sve podatke o ovom slučaju, do kojih je došao Savet za borbu protiv korupcije, dao je policiji pre nekoliko meseci, rečeno je ranije u Savetu za B92. U ponedeljak će se znati i da li je to zaista predmet po kome se postupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: