Vlada na brzinu udomljava kadrove

Vlada žuri da udomi partijske kadrove pre usvajanja Zakona o javnim preduzećima, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 30.11.2012.

10:03

Default images

Čak i ako Zakon o javnim preduzećima bude usvojen onako kako ga je skrojila Vlada - to neće biti garancija da će državne firme u potpunosti biti očišćene od partijskih ljudi.

Pošto ovaj propis neće važiti retroaktivno, tako ni član da prvi čovek javnog preduzeća mora da zamrzne funkciju u političkoj partiji neće ”zakačiti” aktuelne direktore. Takođe, konkursi će se raspisivati samo u firmama u kojima su direktori u v. d. stanju ili im je istekao mandat.

Zato Vlada, kako saznaju "Novosti", gleda da brže-bolje u narednim danima reizabere, odnosno ponovo imenuje kadrove u nekim od bitnih preduzeća.

Na sednici u sredu ministri su već osigurali fotelju potpredsedniku SPS Dušanu Bajatoviću u ”Srbijagasu”. Prema informacijama "Novosti", Vlada će u narednim danima najverovatnije ”za stalno” imenovati i direktore koji su trenutno u v. d. stanju - Aleksandra Obradovića u EPS, Predraga Ćulibrka u ”Telekomu”, Milorada Grčića u ”Kolubari”...

S druge strane, iako je zakon odobrila Vladu, još nisu do kraja ispeglane nesuglasice između SNS-URS i SPS-PUPS povodom pojedinih ”pravila igre” koja će ubuduće važiti za javna preduzeća. Kako saznaju "Novosti", poslanici PUPS spremaju hrpu amandmana na predloženi zakon, a piše ih lično Milan Krkobabić, zamenik predsednika stranke i direktor ”Pošte Srbije”.

Za ”naprednjake” je tekst u potpunosti prihvatljiv i oni očekuju da dobije potrebnu većinu u parlamentu, a šef poslanika URS Vladimir Ilić napominje za "Novosti" da je zakon već prihvatila Vlade u kojoj sede ministri iz svih vladajućih stranaka i da ne očekuje veće trzavice pri njegovom usvajanju. On kaže da bi bilo ”neozbiljno” ukoliko Vlada ponovi ”slučaj Bajatović” i u narednim danima produži mandate direktorima u javnim peduzećima.

S druge strane, lider LDP Čedomir Jovanović traži da se iz skupštinske procedure odmah povuče ”katastrofalni Predlog zakona o javnim preduzećima”, kojim se, po njemu, uvodi potpuna partijska kontrola u 700 javnih i državnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: