Akt protiv glorifikacije nacizma

U Generalnoj skupštini UN usvojena je, na inicijativu Rusije, rezolucija protiv glorifikacije nacizma, javila je agencija RIA Novosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

21:46

Default images

Za rezoluciju je glasalo 120 zemalja, protiv su bile tri delegacije - SAD, Kanade i Maršalovih ostrva, dok je 57 zemalja bilo uzdržano prilikom glasanja.

Rezoluciju "Glorifikacija nacizma: o nedopustivosti određenih vrsta prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti u vezi sa njima" usvojio je Treći komitet GS UN, zadužen za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja.

U dokumentu se, između ostalog, izražava ozbiljna zabrinutost usponom ekstremističkih pokreta i političkih partija koje propagiraju rasizam, etnocentrizam i ksenofobiju, koji se bave širenjem ideologije fašizma i rasne nadmoći.

Rezolucijom se osudjuje slavljenje nacističkog pokreta i bivših članova organizacije "Vafen - SS", između ostalog, otvaranjem spomenika i memorijala, kao i održavanje javnih demonstracija sa hvaljenjem nacističke prošlosti, pokreta i neonacizma, navodi RIA Novosti.

"Delegacija Rusije ubeđena je da će usvojanje ove rezolucije uz maksimalnu podršku zemalja-članica dati realan doprinos iskorenjivanju rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti", rekao je predstavnik Rusije Vasilij Nebeznja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: