Skoplje: Sto godina Albanije

Premijeri Kosova i Albanije, Hašim Tači i Salji Beriša, prisustvovali su centralnoj proslavi 100-godišnjice albanske države i Dana albanske zastave u Skoplju.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 25.11.2012.

18:00

Default images

Manifestacija je održana u euforičnoj atmosferi u prepunoj dvorani "Boris Trajkovski", najvećoj u Makedoniji, u kojoj je bilo oko 20.000 ljudi.

U publici su se videle samo albanske crveno-crne zastave, a govornici, među kojima su bili Tači i Beriša, euforično su pozdravljani.

Prevladavala je nacionalistička retorika, o dostignućima Albanije u proteklih 100 godina, o nezavisnosti Kosova, o stanju u kome se nalaze Albanci u Preševu, Makedonji i delovima Grčke. Na početku je intonirana himna Albanije, a manifestaciji su iz Makedonije prisustvovali vicepremijer Musa Džaferi i lider vladajuće stranke DUI Ali Ahmeti.

Tači je rekao da je "Kosovo danas nezavisno", čestitajući Beriši što Albanci imaju dve države.

On je, nekoliko puta euforično pozdravljan, zahvalio Albancima u Makedoniji za podršku u "oslobodilačkom ratu" i Makedoniji za priznavanje Kosova kao nezavisne državu, dodavši da i "Albanci u Preševskoj dolini treba da imaju ljudska prava prema demokratskim standardima".

Beriša, koji je takođe bio burno pozdravljan, rekao je da su se "UČK, ONA, OVPMB borili sa prava Albanaca u regionu, sa idealom za bolju državu, bolji Balkan, bolju Evropu", navodeći da je "albanski nacionalizam - evropski".

"Iz Skoplja idemo na Kosovo, slobodno Kosovo, idemo bez granice", rekao je Beriša.

Pre nego su došli na svečanost, Tači i Beriša su položili cveće na spomenik bivšem komandantu OVK Ademu Jašariju, koji nedavno podignut u skopskom selu Raduša.

U Skoplju je ranije danas, povodom Dana albanske zastave, održan "Marš orlova" koji su organizovovali srednjoškolaci, studenati i profesori.

Kolona od nekoliko hiljade ljudi, u kojoj je, pored mladih, bilo i starijih osoba odevenih u "crveno-crnu" boju albanske zastave, kretala se od naselja Čair, u kome živi većina albanskog stanovništva, do najstarije pijace "Bit pazar".

Na tom mestu "Marš orlova" dostigao je vrhunac, pošto je u prisustvu gradonacelnika Čaira Izeta Medzitija i ministra za lokalnu samoupravu Nevzata Bejtua otkriven spomenik "Dvoglavi orao".

Uz poznatu ikonografiju, albanske crveno-crne nacionale zastave, nacionalističke pesme za Veliku Albaniju i Kosovo, baklje, petarde i škripu automobilskih guma, kolona je produžila do tržnog centra "Mavrovka" gde je virtuelna granica sa opštinom Centar.

Ruta kojom se kretala kolona bila je okićena albanskim zastavama, a građani su učesnike "Marša orlova" pozdravljali sa terasa i prozora svojih kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: