"Poslanici nemaju uticaj na zakone"

Poslanici nemaju dovoljan uticaj na sadržaj zakona za koje glasaju, a koji se u najvećoj meri pripremaju u Vladi, navodi se u istraživanju Otvorenog parlamenta.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

13:00

Default images

Istraživanje je pokazalo i da vlada često ima slabe stručne i analitičke kapacitete za izradu zakona, pa se oslanja na mreže stručnjaka.

"U Srbiji se 90 odsto zakona piše u vladi, što je slično kao u nekim razvijenim zemljama", rekao je predstavnik Grupe za razvojnu inicijativu - Sekons Danilo Vuković.

On je na konferenciji za novinare istakao da je kroz razgovore s poslanicima informisan da većina poslanika iz zakonskih predloga čita samo ono što poznaju ili ih interesuje.

"Dobijemo po 45 centimetara materijala. Svi poslanici dobijaju sve. Pročitaš ono što poznaješ i interesuje te", rekao je jedan poslanik u svom iskazu za istraživanje "Kako narodni poslanici donose zakone? Analiza zakonodavne aktivnosti u Narodnoj skupštini Republike Srbije".

Vuković je naveo i da veći značaj imaju neformalni kanali komunikacije, a da se javne rasprave i drugi mehanizmi konsultacija za donošenje zakona koriste formalno.

On je naveo i da je istraživanjem ustanovljeno da su tokom 2009. i 2011. godine poslanici samo u tri slučaja glasali drugačije od svoje stranke i to poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno-demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije.

Predstavnik Komiteta pravnika za ljudska prava, Jukoma, Milan Antonijević je naveo i da treba povećati broj zaposlenih u stručnim službama parlamenta i dodatno ih obučavati za rad.

Istraživanje je sprovedeno ove godine i pokazalo je da se 37 odsto zakona u Skupštini Srbije donosi po hitnom postupku, kao i da je u prethodnom skupštinskom sazivu poslanicima na raspolaganju bilo pola radnog dana za raspravu i glasanje o svakom pojedinačnom zakonu.

U prethodnom sazivu doneto je 807 zakona, 217 drugih akata i 22.251 amandman. Inicijativu Otvoreni parlament, koja prati rad poslanika, pored
Sekonsa i Jukoma, čine i Centar za istraživanje CRTA, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Zaječarska inicijativa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: