Jožef Kasa u pritvoru?

Određena mera zadržavanja Jožefu Kasi, Zoranu Maleševiću, Peđi Mališanoviću i Miomiru Paovicu, osumnjičenima da su oštetili Agrobanku, nezvanično saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

08:08

Default images

Oni su, zloupotrebom službenog položaja, pribavili Mališanoviću imovinsku korist od preko 13 miliona evra.

Radna grupa UKP je Kasu, bivšeg direktora subotičke filijale "Agrobanke", njegovog tadašnjeg zamenika Maleševića, vlasnika preduzeća "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" - Peđu Mališanovića i sudskog veštaka Paovicu, privela rano jutros.

Kasa je trenutno na saslušanju u Upravi kriminalističke policije.

Predsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su jutros u Subotici privedeni Jožef Kasa i još tri osobe za koje se sumnja da su učestvovale u malverzacijama pri odobravanju i korišćenju sredstava Agrobanke.

Dačić je rekao da će se u daljim procesnim radnjama videti ima li osnova za postupanje Tužilaštva.

Premijer je naglasio da privođenje Kase nema nikakve veze s pitanjem nacionalnih manjina i njihovih prava, već je reč o borbi protiv korupcije. "To nema nikakve veze sa tim, ovde nije bitno da li je neko Srbin, Albanac, Mađar ili Hrvat, mi ne gledamo po nacionalnoj i političkoj pripadnosti", rekao je Dačić novinarima.

Privedeni se, kako RTS saznaje, sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja, na štetu "Agrobanke", pribavili Mališanoviću imovinsku korist od preko 13 miliona evra.

Miomir Paovica, sudski veštak, kako prenosi RTS, sumnjiči se da je u dogovoru s Mališanovićem sačinio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva "Azotara Subotica" i višestruko ih precenio, kako bi za potrebe "Agrobanke" bio stvoren privid obezbeđenja za vraćanje kredita.

Podsetimo, zbog malverzacija u poslovanju Agrobanke 9. avgusta je uhapšen bivši predsednik IO Agrobanke Dušan Antonić. On je dan ranije napustio Srbiju, a uhapšen je na graničnom prelazu kod Sremske Rače, na ulasku u zemlju. Pored Antonića, tada su bili privedeni i saslušani i njegov sin Milan, kao i saradnici Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Suad Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić. Bivši predsednik IO Agrobanke ekskluzivno je, dan uoči hapšenja, za B92 govorio o tome ko je kriv za manjak od 300 miliona evra i priznao da je od banke dobio 600.000 evra.

Zbog malverzacija 25. avgusta su uhapšeni Radoslav Sekulić, vlasnik "Habitfarma", njegov sin Duško Sekulić, kao i odgovorna lica u preduzećima "Habitfarm", "Svis farmacija", "Svis intermedikal", "Produkt trejd", "Vestern stajls", "Luton" i "Novi dani" - Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Milan Stefanović, Bratislav Mihajlović, Duško Šunjevarić, Dragovan Milinković i Nenad Maričić.

Oni su bili korisnici bankarskih kredita u "Agrobanci", a njihove neizmirene obaveze prema toj banci su veće od pet i po milijardi dinara. Ta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod "Agrobanke", nad nekima je već pokrenut stečajni postupak, dok su neka već likvidirana.

Takođe, krajem oktobra u nastavku istrage o aferi "Agrobanka" privedeni su Bojan Simonović, član IO "Agrobanke", Stevan Alavanja, vlasnik "Asproma", i Predrag Vučković, direktor "Agrartrejda".

Kasa i Malešević su, kako saznaje RTS, u dogovoru sa ranije uhapšenim bivšim predsednikom IO "Agrobanke" Dušanom Antonićem i njegovim saradnicima, mimo zakona odobrili tri kredita i pet bankarskih garancija, pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja povezanim privrednim društvima "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" koja su u vlasništvu Peđe Mališanovića.

Miomir Paovica sumnjiči se da je u dogovoru sa Mališanovićem sačinio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva "Azotara Subotica" i višestruko ih precenio, kako bi za potrebe "Agrobanke" bio stvoren privid obezbeđenja za vraćanje kredita.

Jožef Kasa je bivši predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i potpredsednik Vlade Srbije premijera Zorana Đinđića. On je isključen iz stranke u februaru 2010, nakon što je kritikovao partijske kolege.

Pastor: Privođenje nema veze s politikom

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić rekao je da je bio iznenađen hapšenjem Jožefa Kase, nekadašnjeg gradonačelnika tog grada u okviru "afere Agrobanka", ali da istražni organi rade svoj posao.

"Jako je nezahvalno u ovim vremenima spekulisati o takvim stvarima. Neka istražni organi rade svoj posao", kratko je prokomentarisao Dulić.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kazao je da privođenje Kase nema nikakve veze s politikom, niti s Kasinom nacionalnom pripadnošću.

On je kazao i da ga to privođenje nije iznenadilo, jer se već danima, kako je rekao, "zahuktava priča oko Agrobanke" u kojoj je Kasa bio direktor filijale u Subotici.

Pastor je dodao da su "jutrošnji događaji" delom dali odgovor onima koji su se pitali zašto dugi niz godina nije rešeno pitanje subotičke fabrike veštačkih đubriva "Azohem", čiji je vlasnik Peđa Mališanović takođe priveden.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: