Obnovljen postupak o Aćif efendiji

Bošnjačko nacionalno veće obnovilo je postupak sudske rehabilitacije Aćif efendije Hadziahmetovića, rekao je predsednik tog veća Esad Džudžević.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2012.

22:45

Default images

Džudžević je rekao da je BNV postupak obnovilo 13. novembra i dalo punomoćje novom advokatu Emiru Fetahović, koji će voditi taj sudski postupak u skladu sa odredbama Zakona o rehabilitaciji iz 2011.

"Moram da kažem da je neko lice koje se predstavilo ovih dana u javnosti kao advokat (Esad Duljević) bez punomoćja i bez ovlašćenja BNV-a obustavilo taj postupak na osnovu zakona iz 2006. godine", rekao je Dzudžević novinarima.

Obnavljanjem postupka sudske rehabilitacije i angažovanjem novog advokata treba da se čuje šta sud misli o onome što, kako je rekao, "ogromna većina Bošnjaka smatra Aćifa efendiju svojim junakom, herojem, znamenitom ličnošću u jednom teškom vremenu".

Džudžević je kazao da je veoma važno da se čuje mišljenje suda na osnovu relevantnih činjenica, jer Aćif efendija, kako je rekao, "nije imao pravo ni na pravično suđenje ni na bilo kakav sudski postupak".

On je pozvao političare i vladu da svojim izjavama i nesmotrenim potezima ne vrše politički pritisak na rad suda i gradske uprave i da se sačekaju okončanje sudskog postupka.

"Imamo poverenje u Viši sud u Novom Pazaru da će to uraditi na profesionalan način i kao nezavisna institucija ceo postupak privesti kraju", zaključio je Džudžević.

Viši sud u Novom Pazaru obustavio je 3. septembra postupak rehabilitacije Aćifa Hadžiahmetovića - Aćif efendije, koji je bio upravnik ovog grada tokom Drugog svetskog rata.

Predsednik Višeg suda Miroljub Vujović je rekao da je BNV 3. septembra povuklo zahtev za rehabilitaciju Aćif efendije, koji je podneo 19. novembra 2009. godine i za to ovlastio punomoćnika novopazarskog advokata Esada Duljevića.

Postupak je trajao do 3. septembra, kada na ročištu za glavnu raspravu punomoćnik BNV izjavljuje da zahtev za rehabilitaciju povlači, da se odriče prava na žalbu i sud na osnovu toga donosi rešenje o povlačenju zahteva.

Aćif efendija je dospeo u žižu javnosti početkom avgusta, kada je Bošnjačko nacionalno veće postavilo spomen-obeležje sa njegovim likom u centar Novog Pazara.

Ministarstvo pravde i državne uprave 13. septembra naložilo je gradskoj upravi u Novom Pazaru da ukloni sporno obeležje, ali to nije učinjeno, zbog čega je protiv načelnika gradske uprave podneta prekršajna prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: