Ukinuta presuda Mladenu Obradoviću

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je vođa Obraza Mladen Obradović osuđen na 10 meseci zatvora zbog rasne i druge diskriminacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2012.

14:23

Default images

Predmet je vraćen Prvom osnovnom sudu na ponovljeno suđenje pred potpuno izmenjenim većem. Apelacioni sud je naveo da prvostepeni sud nije nesumnjivo utvrdio koje su tačno radnje navedene u optužnici potkrepljene dokazima i da je ukidanje prvostepene presude nužno.

"Pregledom računara Obradovića nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali da su sa tog računara upućivane pretnje i pozivi na nasilno prekidanje i napad na učesnike Parade ponosa 2009. godine, niti su na računaru pronađeni tragovi koji ukazuju da je korišćen za izradu oglasa, nalepnica, plakata i javnih poziva vezanih za Paradu", naveo je Apelacioni sud.

Prvostepeni sud "niti jednom rečju" u obrazloženju presude ne daje razloge o tome na osnovu čega je utvrdio da je upravo Obradović, a ne neko drugi, organizovao pisanje grafita preteće i uvredljive sadržine, naveo je Apelacioni sud.

"Sud je morao precizirati sadržinu 'ideja koje zagovaraju diskriminaciju na ličnom svojstvu', budući da je širenje i predstavljanje ideja koje zagovaraju diskriminaciju radnja za koju je optužen, pa je reč o bitnom elementu krivičnog dela koji mora izrekom presude biti maksimalno moguće individualizovan", dodao je Apelacioni sud.

Zbog navedenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka za sada se ne može ispitati ni činjenični, ni pravni zaključak prvostepenog suda o tome da su se u radnjama Obradovića stekla sva zakonska obeležja krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, pa se ukidanje prvostepene presude pokazuje nužnim.

Obradović je pre pola godine osuđen jer je 13. septembra do 20. septembra 2009. godine, kao sekretar Obraza, širio i predstavljao ideje koje zagovaraju diskriminaciju zasnovanu na ličnom svojstvu - seksualnoj orijentaciji i nasilje protiv lica, pripadnika Organizacije za lezbejska ljudska prava Labris i Gej strejt alijanse, odnosno pripadnika LGBT populacije.


Prvostepeni sud je utvrdio da je Obradović organizovao pisanje grafita preteće i uvredljive sadržine i na svom računaru izrađivao propagandni materijal, oglase, plakate, flajere, nalepnice, javne pozive vezane za učesnike Parade i u svom kalendaru obeležio plan aktivnosti "delovanje".

Obradović je 20. aprila 2011. godine prvostepeno osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, održane 10. oktobra 2010. godine.

Ustavni sud je u junu zabranio Obraz.

Ustavni sud blagonaklon prema ekstremistima

Inicijativa mladih za ljudska prava kritikovala je danas odluku Ustavnog suda Srbije da odbije predlog o zabrani rada udruženja "Srpski narodni pokret 1389" iz Beograda i SNP "Naši" iz Arandjelovca, ocenjujući da je takva odluka blagonaklona prema ekstremistima.

"Ovakva odluka je jasan primer odnosa i stava pravosudnog sistema u Srbiji prema onima koji šire mržnju i nasilje. Umesto da sistematski rade na sprečavanju aktivnosti udruženih ekstremista i nasilnika, država i pravosudje sistematski ne sankcionišu izgrednike i time omogućavaju i opravdavaju njihovo kontinuirano delovanje", navodi se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava je dodala da je neophodno da nadležni državni organi zauzmu jasan i odgovoran stav i spreče višegodišnje širenje nasilja, mržnje i kršenje prava gradjana.

"Zabrana i sprečavanje aktivnosti ovakvih organizacija jeste samo jedna od nužnih mera koje država i pravosudje treba da preduzmu, a koja je ovde izostala. Odluka Ustavnog suda je signal ovim udruženjima da mogu neometano da nastave aktivnosti i pokazuje neodgovoran odnos institucija prema aktuelnoj društveno-političkoj situaciji", ocenjuje se u saopštenju Inicijative.

To udruženje je podsetilo da sudski procesi protiv portparola "1389" Miše Vacića za širenje diskriminacije i neovlašćeno držanje oružja traju više od tri godine. Vacić je optužen za širenje diskriminacije pribavljanjem i deljenjem propagandnog materijala i davanjem pretećih izjava u medijima povodom "Povorke ponosa" 2009. godine, kao i za neovlašćeno držanje vatrenog oružja.

U saopštenju se navodi i da je u partu ove godine, pripadnik "Naših" Stefan Petrović sa nekoliko istomišljenika upao u prostorije LSV, gde su provocirali aktiviste te stranke. Petrović je prethodno osudjen zbog paljenja zastave Vojvodine, a onda pušten na slobodu do izvršenja zatvorske kazne.

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je i da su "incidenti na nacionalnoj osnovi, izazivanje nereda tokom Parade ponosa, demoliranje imovine, veličanje ratnih zločina, napadi na ambasade i policiju, nasilno prekidanje skupova, pretnje neistomišljenicima, poruke rasne i verske mržnje, neke su od redovnih aktivnosti 'Naših' i '1389'".

Ustavni sud Srbije juče je odbacio predlog republičkog tužilaštva da se zabrani rad udruženja gradjana "Srpski narodni pokret 1389" iz Beograda i "SNP Naši" iz Arandjelovca i "SNP Naši 1389".

Sud je, kako se navodi u obrazloženju, analizom programa i aktivnosti tih udruženja utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni Ustavom
propisani uslovi za zabranu rada "SNP 1389" i "SNP Naši" i da nije potvrdjena osnovanost tvrdnje Republičkog tužilaštva da ta udruženja ugrožavaju ustavni poredak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: