Dačić i Janša: Dinamična saradnja

Premijeri Srbije i Slovenije Ivica Dačić i Janez Janša su se saglasili da su odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou i da nema otvorenih političkih pitanja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.11.2012.

00:13

Default images

Dačić i Janša su se dogovorili da ubuduće svake godine bude održan samit dve vlade kako bi se unapredila saradnja dve zemlje. Oni su pozdravili potpisivanje sporazuma o saradnji policija mada je po njihovoj oceni ta saradnja posebno kad je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i do sada bila odlična, što se posebno videlo u akciji "Balkanski ratnik".

Premijer Ivica Dačić boravi u dvodnevnoj poseti Sloveniji. Dačiću je ispred Vladine palate u Ljubljani priređen doček uz državne počasti, himnu i gardu, a sačekao ga je njegov domaćin, slovenački premijer, na čiji poziv boravi u Sloveniji.

Ovo je prvi zvanični susret premijera Srbije i Slovenije od kako su dve države samostalne. U srpskoj delegaciji je i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Na zajedničkoj pres konferenciji premijeri Dačić i Janša su istakli da je ekonomska saradnja dve zemlje izuzetno dobra. Istovremeno Janša je podsetio da je juče bio u poseti Rusiji, gde mu je rečeno da je saradnja te zemlje i Srbije veoma značajna, zbog čega su i oba premijera zaključili da je zajednički nastup na trećim tržištima izuzetna šansa u budućim odnosima Srbije i Slovenije na planu ekonomije.
Foto: Beta/STA
Istovremeno kao dobru šansu premijeri vide i druga tržišta koja bi bila oživljena posle mnogo decenija, a gde su Srbija i Slovenija nekad bili prisutni. Janša je podsetio da u Srbiji posluje oko 1.300 slovenačkih firmi.

Jedno od retkih pitanja koje nije u potpunosti rešeno je i pitanje sukcesije, koje će takođe biti tema na budućim samitima dve vlade, ali je slovenački premijer dodao da je već sada moguće ubrzati mnoge postupke.

Takođe, rekao je Janša, Slovenija će se uvek zalagati za to da Srbija što pre dobije datum otpočinjanja pregovora o ulasku u EU, na čemu je Srbija, kako je rekao Dačić, veoma zahvalna.

"Što hitnije definisanje datuma pregovora je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za Sloveniju, ali i za EU, i to je ključni faktor stabilizacije čitavog regiona", rekao je slovenački premijer.

On je dodao i da je Slovenija spremna da u tehničkom smislu pruži svu moguću pomoć odgovarajaćim službama i telima srpske vlade u procesu napredovanja ka članstvu u EU i da je to njihov doprinos želji da se Srbija što pre tamo nađe.

Saradnja dve zemlje je odlična i na tim osnovama možemo napraviti nove korake u cilju prosperiteta obe zemlje, zaključio je Janša.

Premijer Srbije pomenuo je veliku prisutnost slovenačkih firmi u Srbiji, ali i dobro pozicioniranje srpskih firmi u Sloveniji i naveo da bi to mogao da bude značajan podstrek za zajedničke nastupe na trećim tržištima, jer, kako je dodao, od toga svi možemo imati koristi.
(Foto: Beta/STA)
"Politički odnosi su takođe na veoma visokom nivou, mi izuzetno cenimo slovenačku podršku na našem putu ka EU, nemamo otvorenih političkih pitanja, a o sukcesiji i ekonomskim problemima koje imaju kompanije u Srbiji spreman sam i lično da razgovaram kako bismo došli do rešenja. Jer, od tih pitanja ne treba praviti političke probleme, već ih treba rešavati i zato smo odlučili da svake godine imamo samit dve vlade, gde bismo sva ta pitanja rešavali ili ih bar pokrenuli", rekao je Dačić.

On je dodao i da je pozvao slovenačkog ministra policije da poseti Srbiju, ističući značaj danas potpisanog Sporazuma o saradnji dve policije.

Na pitanje kako komentarišu zajedničko učešće u gradnji "Južnog toka", dvojica premijera su istakla da je to značajan projekat za obe zemlje, ali i za ovaj deo Evrope, da će omogućiti posao za mnoge firme.

S tim u vezi, Dačić je najavio da očekuje da obojica premijera budu u Moskvi na potpisivanju početka radova. Govoreći o zajedničkoj akciji "Balkanski ratnik", Dačić je istakao da je ona bila izuzetno dobra i da je donela rezultate.

Današnji sporazum o saradnji dve policije sigurno će i ubuduće olakšati rešavanje problema u borbi protiv organizovanog kriminala, zaključila su dvojica premijera.

Slovenački novinari pitali su Dačića da komentariše koncept štednje koji primenjuju mnoge evropske zemlje smanjujući time znatno socijalna davanja građanima, na šta je on odgvorio da Srbija baš i nije u prilici da drži lekcije drugima na temu ekonomije, da se Srbija odlučila na štednju uz podsticanje razvoja, te da je to pitanje za svaku od tih zemlja pojedinačno.

"Mi smo se u svakom slučaju odlučili za model u kojem će država da štedi, a neće se teret prevaljivati na leđa građana, ali istovremeno želimo da preduzmemo sve da privučemo strane ulagače i da im omogućimo najbolje moguće uslove da posluju u Srbiji", rekao je Dačić.

Dačić i Janša konstatovali su da su odnosi dve države veoma dobri i istakli da postoji dinamična privredna saradnja.

"Spoljnotrgovinska razmena ove godine prešla je 800 milijardi evra, sve mogućnosti još nisu iskorišćene, a mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima je posebno na ruskom tržištu", rekao je Dačić.

Janša je kazao da su Rusi, tokom nedavnih razgovora koje je imao u Moskvi, rekli da "mnogo sarađuju sa Srbijom i naglasili da postoje mogućnosti i za Sloveniju ne samo na energetskom već i na drugim poljima". Kao primer on je naveo mogućnost učešća u izradnji sportskih objekata.

Premijeri dve države su danas razgovarali i o gasovodu Južni tok, poslu koji u Srbiji vredi dve milijarde dolara, a "za Srbiju predstavlja i priliku za razvojne mogućnosti", smatra Dačić.

Nešto ranije, ministri unutrašnjih poslova Srbije i Slovenije Ivica Dačić i Vinko Gorenjak potpisali su u Palati Vlade u Ljubljani sporazum o saradnji policija dve države.

Razgovori u Ljubljani počeli su najpre susretom dvojice premijera tet a tet, a zatim su razgovarale delegacije u kojima je i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Posetu srpskog premijera i ministra finansija prati veliki broj medija, a Dačić će danas u ambasadi Srbije u Ljubljani dati intervju za dva vođeća slovenačka dnevnika - "Delo" i "Večer".

Dačić i Dinkić sastali su se sapredsednikom Slovenije Danilom Tirkom. Nakon sastanka učesnici nisu davali izjave za medije. Srpski premijer i minstar finansija i privrede razgovarali su potom u Parlamentu Slovenije sa njegovim predsednikom Gregorom Virantom.

Pre razgovora, Dačić i Dinkić upisali su se u "Zlatnu knjigu", što je tradicija kad je reč o visokim gostima slovenačkog parlamenta.

U popodnevnim satima Dačić će posetiti Srpsku pravoslavnu crkvu i sastati se sa srpskom zajednicom. Nakon toga predviđena je poseta kompaniji "Komtrejd".

U četvrtak je predviđen radni doručak s kompanijama koje posluju u Srbiji, a zatim i poseta kompaniji "Gorenje". Kako je saopšteno na sajtu slovenačkog premijera, poseta Dačića Sloveniji biće prilika da zvanična Ljubljana potvrdi svoju zainteresovanost za jačanje bilateralnih odnosa i političkog dijaloga sa Srbijom, a Srbija da informiše Sloveniju o napretku u procesu reformi koje preduzima na putu ka EU.

Slovenija, koja je priznala Kosovo, podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i prijem Srbije i drugih zemalja regiona u EU. Slovenačka agencija STA je u tekstu uoči posete navela da Slovenija i Srbija imaju dobre odnose i da je slovenačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju označilo Srbiju kao jedno od najinteresantnijih tržišta za slovenačke kompanije, kao i da su obe zemlje zainteresovane za zajedničke projekte na trećim tržištima, kao što je Rusija.

Zavod za statistiku u Sloveniji rangirao je Srbiju kao desetog najvažnijeg trgovinskog partnera za Sloveniju. Obim trgovinske razmene je prošle godine zabeležio rast od devet odsto, slovenački izvoz u Srbiju iznosio je 597,4 miliona evra, a uvoz 414, 8 miliona evra. Takođe, Slovenija je do sada investirala 1,1 milijardu evra u Srbiju, navodi STA.

Obe zemlje su učesnice projekta Južni tok, podseća agencija i napominje da će se Janša sastati sa Dačićem samo dan nakon što je posetio Moskvu, gde je s Gaspromom potpisan konačan sporazum o slovenačkom učešću u tom projektu. Srbija je taj sporazum potpisala ranije.

Prema STA između dve zemlje preostalo je jedno nerešeno pitanje - a to je primena dogovora o sukcesiji iz 2001. godine, koji još nije stupio u potpunosti na snagu. Beograd, navodi STA, još nije predao završni bilans bivše centralne banke Jugoslavije, niti je obezbedio pristup arhivama.

Srbija je, takođe, jedna od država sukcesora bivše Jugoslavije koja tek treba da da svoj pristanak za nastavak pregovora o garancijama za devizne depozite iz vremena bivše Jugoslavije pred Bankom za međunarodna poravnanja, navodi agencija, konstatujući da to pitanje opterećuje i odnose Slovenije i Hrvatske.

Međunarodni sud za ljudska prava naložio je prošle nedelje i Srbiji i Sloveniji da preduzmu neophodne mere za isplatu stare devizne štednje štedišama koji su imali devizne ušteđevine u filijalama banaka u Bosni pod istim uslovima koji važe za štediše koji su uloge imali u tim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: