Nikolić na Vidu: Srbija će da traje

Povodom Dana primirja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić odao je na grčkom ostrvu Vido počast srpskim vojnicima i bacio venac u "plavu grobnicu".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.11.2012.

13:56

Default images

Podsetimo, u „plavu grobnicu“ odnosno u Jonsko more spuštani su posmrtni ostaci srpskih vojnika.

Nikolić je u spomen knjigu u mauzoleju na ostrvu Vido napisao: "Uskoro će 100 godina kako ste zaspali, da bi se Srbija probudila. Jednog dana neko će u ime Srbije da položi venac i obeleži 1.000 godina, a Srbija će da traje".

Predsednik Srbije je venac u "plavu grobnicu" bacio uz taktove pesme "Tamo daleko", a motor na brodu, na kome je bila delegacija Srbije, bio je ugašen.

Poštu srpskim vojnicima odali su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar za kulturu i informisanje Bratislav Petković, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, gradonačelnik Krfa Janis Terpeklis i prefekt Krfa i jonskih ostrva Spiros Spiru.

Članovi srpske delegacije su, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije od pre nekoliko dana, a koji je usvojen na inicijativu kabineta predsednika države, na reverima nosili amblem-cvet Natalijina ramonda, sa pozadinom u bojama Medalje za spomen na povlačenje srpske vojske preko Albanije - Albanska spomenica.

Obilaskom “Srpske kuće” na Krfu, kojoj je poklonio unikatni prepis prve strane Mirosavljevog jevanđelja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je završio trodnevnu posetu Grčkoj.

Pored unikatnog prepisa prve strane Mirosavljevog jevanđelja, kao sećanje na to što su srpski vojnici prilikom povlačenja preko Albanije sa sobom nosili i to najznačajnije delo na ćirilici, Nikolić je “Srpskoj kući” poklonio i uramljenu mapu puta prelaska preko Albanije, sa željom da oni postanu deo stalne postavke.

“Ovde, na Krfu i na Vidu, samo Srbi i Grci mogu da govore. Ostali će da obore glavu i da se dive Srbima i Grcima”, upisao je predsednik Srbije u knjigu utisaka u “Srpskoj kući”.

Nikolić je tom prilikom ukazao na veliko prijateljstvo dva naroda, navodeći da “nema te sile koja može da ugozi to”.

“Srbija je odolela svim izazovima, odoleće i ovom koji je sada pred njom dok ima ovakve prijatelje”, poručio je Nikolić, koji je sa srpskom delegacijom posetu Grčkoj otpočeo u petak, na poziv predsednika te zemlje Karlosa Papuljasa.
(Tanjug)
“Imali smo razgovore sa najvišim predstavnicima Grčke, uverili se u ljubav i poštovanje koje Srbi i Grci međusobno gaje i odnos koji se povlači kroz vekove i koji će se provlačiti kroz vekove”, rekao je predsednik Srbije, sumirajući u jednoj rečenici posetu Atini.

Kustos “Srpske kuće” Ljubomir Saramandić predstavio je predsedniku postavku, uz napomenu da Srbija i njeni građani nikada ne smeju da zaborave da na dnu Jonskog mora leže ostaci 5.000 regruta.

“Upravo je zbog toga najčešći utisak posetilaca da svaki građanin Srbije bar jednom mora da poseti ovaj muzej”, rekao je Saramandić, dodajući da se broj posetilaca tom zdanju poslednjih godina veoma povećao.

“Sigurno je da ovo zdanje u odnosu na ostala van granica zemlje poseti najveći broj građana Srbije. Čini mi se da je ovo mesto od najvećeg značaja za našu državu i građane”, rekao je Saramandić.

Nikolić je posetu Grčkoj započeo u petak u Atini, gde je razgovarao sa najvišim predstavnicima te zemlje, a juče je povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Solunu, na vojničkom groblju Zejtinlik, odao poštu srpskim vojnicima, posle čega je otputovao na Svetu Goru.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu danas se u Srbiji prvi put obeležava kao državni praznik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: