Danas Dan prosvetnih radnika Srbije

Danas je Dan prosvetnih radnika Srbije, a predstavnici sindikata jednoglasni su u oceni da su uslovi rada prosvetnih radnika u ovom momentu ispod svakog nivoa.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

00:49

Default images

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao je Tanjugu da su uslovi radi u kojima se radi u školama ispod svakog nivoa što se tiče učila, ali i visine plate koje zaposleni u prosveti primaju.

"Oko 77 odsto zaposlenih u prosveti ima završene fakultete, a prosečna plata u ovoj oblasti je sada ispod republičkog proseka. U prosveti je 36.000 dinara, dok je prosečna u Republiči oko 42.000 dinara", rekao je Živanović i dodao da 28.000 prosvetnih radnika nema punu normu i da ima onih koji ostvaruju pet do deset posto norme i primaju mesečno po pet-šest hiljada dinara.

Živanović istakao da su direktori škola danas dobili ogromna ovlašćenja i često krše zakon, a da inspekcije koje po prijavi izađu na teren ne rade valjano svoj posao. "Čest je mobing direktora prema pojedinim prosvetnim radnicima koji se suprotstave njegovoj samovolji. Zbog toga nam je neophodna reforma inspekcijske i nadzorne službe", dodao je Živanović.

On je ocenio da je obrazovanje ogroman sistem koji danas funkcioniše samo zahvaljujući entuzijazmu prosvetnih radnika. Sa njim se slaže i predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević koji je naveo da od ukupnog broja visokoobrazovanih 60 odsto radi u prosveti za neprimereno male plate.

"Satnica automehaničara je 1.600 dinara, dok je prosvetnog radnika 400 dinara. To najbolje oslikava stanje u obrazovanju", rekao je Matijević.

Kao dan prosvetnih radnika u Srbiji obeležava se 8. novembar, odnosno Mitrovdan,nepouzdan dan rođenja Vuka Karadžića. Po Ujedinjenim nacijama svetski Dan prosvetnih radnika je 5. oktobar, i on se svake godine obeležava širom sveta.

Ideja o danu nastavnika začeta je, kako se najčešće naglašava, u Indiji 1962, a pošto je 1994.godine UNESKO prepoznao značaj obeležavanja datuma te vrste dan prosvetnih radnika prihvaćen je širom sveta, u preko 100 zemalja, ali se dan obeležavanja razlikuje od zemlje do zemlje. Svuda je uzet datum vezan za bitan momenat važan za nacionalnu prosvetu konkretne sredine.

Otuda je u Srbiji kao Dan prosvetnih radnika prihvaćen Mitrovdan, za koji se veruje da je dan rođenja Vuka Karadžića. Dodatnu zabunu unosi činjenica da je u 18. veku, kada je on rođen, razlika između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara bila 11 dana, a ne kao sada 13, što znači da datum rođenja Vuka Karadžića ne pada na 8. novembar, nego dva dana ranije.

U Novom Sadu, svake godine, obeležava se 8. novembar dodelom nagrada "Dr Đorđe Natošević", najuspešnijim, po tumačenju žirija, prosvetnim radnicima i ustanovama u Vojvodini u protekloj školskoj godini.

Nagrada "Dr Đorđe Natošević" ustanovljena je odlukom Skupštine Vojvodine 11. jula 2001. godine, a odbor za dodelu imenuje Vlada Vojvodine.
Natošević, rođen 1821. u Slankamenu, pošto je završio medicinu u Beču 1851, posvetio se prosvetnom radu i bio je direktor Novosadske gimnazije, nadzornik srpskih škola u Austrougarskoj, predsednik Matice Srpske, član Srpskog učenog društva (preteča današnje SANU).

Njegovom zaslugom otvorene su srpske "preparandije" (učiteljske škole) u Pakracu, Novom Sadu, Karlovcu, Somboru i Pančevu. Osnovao je i uređivao prvi srpski pedagoški "Školski list" kao i prve dečije novine "Prijatelj srpske mladeži". Takođe u Loznici se u organizaciji Pedagoškog pokreta Srbije na taj dan organizuje Vukov pedagoški sabor, kao svojevrstan naučni skup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: