Dačić i Tači na večeri kod Eštonove

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala je premijera Srbije Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija na sastanak u Briselu, u sredu 7. novembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2012.

17:51

Default images

Cilj tog susreta je "nastavak dijaloga radi normalizacije odnosa dve strane, koji je počeo 19. oktobra ove godine". Nastavak dijaloga Beograda i Prištine održaće se u sredu u Briselu, gde će Dačić i Tači, na radnoj večeri s Ketrin Ešton, razmotriti najvažnije teme koje vode daljem napretku u dijalogu.

Evropski diplomatski izvori u Briselu naveli su za Betu da će se najverovatnije ključni razgovori voditi o integrisanom upravljanju prelazima, sprovođenju postignutih dogovora i garancijama za srpsku kulturnu i versku baštinu.

Predsednik srpske vlade Dačić u Brisel bi, prema ovim izvorima, trebalo da doputuje u sredu po podne. Dačić i Tači trebalo bi najpre odvojeno da se sastanu sa visokom predstavnicom Ešton, posle čega je planiran zajednički trojni sastanak na radnoj večeri.

Prvi sastanak Dačića i Tačija uz posredovanje Ketrin Ešton, 19. oktobra u Briselu, i EU i SAD, pozdravile su kao pozitivan korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dalje nepredovanje ka EU.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prošle nedelje su o nastavku dijaloga zajedno razgovarale sa zvaničnicima u Beogradu, a potom i u Prištini.

O pripremama za nastavak dijaloga sa zvaničnicima u Beogradu prošle nedelje je razgovarao i direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino.

Anastasijević: Sada se očekuju konkretni koraci

A dopisnik Tanjuga iz Brisela, novinar Dejan Anastasijević je, gostujući u vestima B92, rekao da je prvi susret Dačića i Tačija bio više formalnog karaktera, i da je njegov značaj u tome što je uspostavljen taj prvi kontakt.

"Sada se očekuju konkretni koraci i jedne i druge strane. Očekuje se ono što je Evropski savet u martu izlistao...Teme će biti telekomunikacije, struja, implementacija postignutih dogovora...I od tog sastanka se očekuje da se u načelu dogovore koji su naredni koraci," rekao je Anastasijević.

"Bilo je čudno, obavijeno velom tajne, koji niko nije mogao da mi objasni...Saopštenje da je susret počeo stigao je nakon što je susret počeo, a i o zajedničkom susretu smo saznali dok je bio u toku. Njih dvojica su izašli, i nisu davali intervjue, koje su kasnije dali odvojeno, novinarima sa svog jezičkog područja," opisao je dan susreta, 19. oktobar Anastasijević napominjući da su u Briselu susreti svakodnevni, i veoma otvoreni za novinare, što i nije bio slučaj sa ovim.

Komentarišući navode prvog potpredsednika Vlade Srbije da je moguće da Srbija dobije datum za pregovore u decembru, Anastasijević je kazao da "ukoliko bi se u zaključcima Evropske komisije u decembru spomenuo i datum, to bi bio veliki napredak." On je dodao da će tada biti mnogo jasnije šta treba raditi, i da se nakon toga neće više postavljati dodatni uslovi, a Srbija bi se izjednačila sa, na primer, Crnom Gorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: