Još ništa zvanično o aferama

Nema zvaničnih detalja o aferi prisluškivanja ni o incidentu na auto-putu. Odbor za bezbednost traži informacije od MUP-a. General Dragiša Simić: Nisam umešan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2012.

14:28

Default images

General policije i načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Simić, koga mediji povezuju sa incidentom na predsedničku kolonu na auto-putu, demantuje da je njegov službeni džip učestvovao u tom incidentu.

On je, za Telegraf.rs, rekao da je za tu informaciju saznao iz medija i "da ga niko od nadležnih nije kontaktirao u vezi sa ovim slučajem".

Simić je rekao da će lično postarati da istraga incidenta s kolonom predsednika Tomislava Nikolića bude što brža i detaljnija, i da će preuzeti odgovornost ukoliko bude potrebe.

"Ja ću se prvi postarati da se istraga što brže i detaljnije obavi, a kako je vozač o kome se govori pripadnik službe za koju sam nadležan, preuzeću odgovornost ukoliko za to bude potrebe", rekao je Simić Agenciji Beta.

Simić je naveo da je vozač službeno lice koje je "upravo obučeno za poslove vožnje" i da "svakako zna šta znači presecanje ili uključivanje u kolonu pod pratnjom".

"Vozač o kome se govori, tek iz medija saznaje da se o njemu priča kao o akteru tog događaja", rekao je Simić i istakao da je pisanje pojedinih medija o atentatu na predsednika Nikolića "ozbiljna optužba".

Simić je zamolio novinare da se uzdrže od nagađanja i sačekaju činjenice jer je istraga u toku.

"Jasno mi je da je senzacionalizam najbitniji recept za prodaju štampe i gledanost televizije, ali pisati o atentatu i presretanju predsedničke kolone je već vrlo ozbiljna optužba", rekao je Simić.

Kako saznaje B92, vozač službenog džipa generala Simića jeste u petak sustigao kolonu službenih vozila na auto-putu u pravcu prema Kragujevcu, ali on tvrdi da je nije presreo.

Izvor B92 iz MUP-a tvrdi da je vozač džipom sustigao kolonu, da je video pratnju, ali da nije znao čija je, kao i da nije bilo ni kontakta ni signalizacije ni sa jedne strane. Vozač navodi da se bez ikakvih problema isključio sa auto-puta kod Smedereva, a navodno je spreman da ide i na poligraf.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Slobodan Nedeljković izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima poverenja u policajce koji ga štite i da MUP istražuje šta se desilo u vezi presretanja kolone vozila u kojoj se kretao Nikolić.

"Mi smo svesni svakodnevno situacije da nešto može da se dogodi i da bi krivica pala na teret naših službi. Mi radimo intezivno na tome, svaku i najmanju sitnicu koja se nekome učini da nije bitna, mi istražujemo", rekao je Nedeljković za TV "Prvu".

U MUP-u obećavaju i skori epilog afere oko prisluškivanja, odnosno telefonskih listinga, a pomoćnik ministra navodi da postoje službe, odnosno agencije, "koje kontrolišu taj nadzor da li je ovlašćen ili nije".

"Sistem je tako koncipiran da se samovolja spreči", kazao je Nedeljković.

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Dušan Bajatović je najavio da će od MUP-a tražiti informacije o slučaju prisluškivanja. Bajatović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će, nakon što dobije te informacije, sazvati sednicu Odbora na kojoj će se razmatrati pitanje bezbednosti zemlje, ali i taj konkretan slučaj.

"Ako se pokaže da je bilo prisluškivanja najviših državnih funkcionera - predsednika države i potpredsednika Vlade, onda je to ozbiljno narušavanje bezbednosti u zemlji i postavlja se pitanje šta treba uraditi da bi se to rešilo", rekao je on.

Nema novih detalja o aferi prisluškivanja ni o incidentu s predsedničkom kolonom na auto-putu. Bajatović: Odbor za bezbednost traži informacije od MUP-a.
Dušan Bajatoviæ (Fonet, arhiva)
Bajatović je dodao da afera prisluškivanja državnih funkcionera pokazuje da su potrebne izmene zakona u toj oblasti radi boljeg preciziranja toga ko, na koji način i u kojim situacijama može da se bavi tim poslom.

"Potrebno je daleko precizinije i jasnije odrediti ko, na koji način i pod kojim uslovima može da prisluškuje", rekao je Bajatović i dodao da su u zakonu pobrojane takve situacije, ali da procedure kojima se to pitanje preciznije reguliše nisu dovoljno jasne.

On je dodao da su u odbor iz MUP-a i Ministarstva odbrane stigli redovni izveštaji o radu, ali da u njima nije bilo detalja o slučajevima prisluškivanja, jer oni tretiraju raniji period.

Bajatović je dodao da je još rano da se govori o formiranju Anketnog odbora koji bi se bavio slučajem prisluškivanja.

Sem na aferu prisluškivanja, od sinoć je pažnja usmerena i na incident koji se desio na auto-putu kada je u petak u kolonu automobila u kojoj je bio predsednik Srbije Tomislav Nikolić uleteo automobil.
Osim što je kabinet predsednika Srbije potvrdio da se incident dogodio i da veruje u rad MUP-a, drugi detalji nisu poznati. Vojni komentator Miroslav Lazanski ocenio je da se motivi uletanja u kolonu vozila u kojoj je bio predsednik Srbije mogu utvrditi tek nakon što policija sasluša vinovnika tog incidenta.

Lazanski je rekao da nije nemoguće da neko uleti u kolonu vozila s predsednikom Srbije i da njegovi pratioci ne mogu odmah da reaguju tako što će pucati ili izgurati s puta svako vozilo koje to učini, jer bi tako mogli da izazovu lančani sudar na auto-putu.

Prema njegovim rečima, poredak vozila u koloni nikada nije takav da nema prostora da neko pokuša da se ubaci u kolonu.

Komentator dnevnog lista "Politika" je podsetio da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, sam izabrao da ga štiti civilno obezbeđenje, za razliku od svog prethodnika Borisa Tadića kojeg je čuvala specijalna jedinica VS "Kobre".

"Ali i Tadiću su uletali u kolonu u Ulici kneza Miloša, a štitile su ga 'Kobre'. Ne možemo na osnovu ovoga sada reći da do incidenta ne bi došlo da je bila vojna služba, jer se to desilo i prethodnom predsedniku", rekao je Lazanski. Oglasio se i Nezavisni policijski sindikat Srbije, koji je zatražio da se hitno preduzmu mere kojima bi se osujetili paralelni i neformalni lanci komandovanja u MUP-u i da se bez odlaganja saopšti ime i funkcija visokog funkcionera koji je pokušao da preseče kolonu vozila s predsednikom Srbije.

NPSS upozorava da je stanje u policiji alarmantno, što dokazuje čitav niz događaja koji su se odigrali u poslednjih nekoliko dana i u kojima se nedvosmisleno vidi da je bezbednost države i najviših nosilaca vlasti ozbiljno ugrožena.

Taj sindikat je saopštio da iza takve situacije u MUP-u stoje najveće zloupotrebe u novijoj srpskoj istoriji, "a verovatno i direktna zaštita tajkunskih interesa".

"U svetlu ovih tragičnih dogadjaja, kao sto su neovlašćeno prisluškivanje najviših državnih zvaničnika i mogući pokušaj atentata na predsednika republike, skandalozna je i u najmanju ruku nemoralna izjava Milorada Veljovića kojom najavljuje ponovnu kandidaturu za direktora policije", navodi taj sindikat policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: