"Nema nepotizma u izborima u SANU"

Predsednik SANU Nikola Hajdin izjavio je, uoči izbora novih članova SANU, da su primedbe na umešanost politike i nepotizma u sferi nagađanja.

Izvor: Tanjug, Press

Sreda, 31.10.2012.

07:33

Default images

"U SANU treba da budu izabrani najbolji, i taj kriterijum treba da bude dominantan za odlučivanje. On se uglavnom poštuje. Sve drugo je samo u sferi nagađanja", kazao je Hajdin u intervjuu za sutrašnji "Pres", uoči izbora novih akademika.

Hajdin je istakao i da je procedura izbora veoma složena jer glasaju 134 člana, a svaki od 82 kandidata treba da dobije 66 glasova, "tako da nije lako postati član akademije bez naučnih referenci".

On je kazao i da "lobiranja verovatno ima", ali da, istovremeno, članovi akademije u dosadašnjim izborima "nisu mnogo grešili".

Na pitanje da prokomentariše spekulacije o tome da politika nije u potpunosti ostavljena na vratima SANU, Hajdin je kazao da akademiku, "kada uđe u zgradu", glavni zadatak treba da bude "bavljenje naukom" i da "akademija ne treba da se bavi dnevnom politikom..., ali njenim članovima ne možete oduzeti pravo na politički stav".

Hajdin je rekao da se u akademiji ozbiljno razmatra transformacija i modernizacija SANU u skladu sa razvojem nauke i da će se već u decembru početi intenzivan rad u okviru Statutarne komisije, sa ciljem da se promene neke odredbe Statuta.

On je istovremeno istakao da "institucije kao akademija nisu sklone velikim i čestim promenama, jer su to stare institucije sa tradicijom".

Hajdin je istakao i da će u izboru za nove članove SANU učestvovati veliki broj mlađih kandidata, ističući da je to pitanje "izuzetno važno" za akademiju.

S tim u vezi, predsednik SANU je rekao da se zalagao za akademiju mladih, jer bi to, između ostalog, doprinelo da se zaustavi odlazak mladih iz zemlje, a da bi takva institucija bila potpuno nezavisna od SANU.

Upitan da prokomentariše svrstavanje Beogradskog univerziteta na Šangajsku listu, među 500 najuspešnijih u svetu, Hajdin je rekao da se "ne može govoriti o velikom uspehu" i da bi "po svojim mogućnostima i kapacitetima trebalo da budemo među sto".

Predsednik SANU je naglasio i da su članovi akademije delimično uključeni u rešavanje pojedinih privrednih problema, a da akademija u tom pogledu ima tri prioriteta - problem sela i seljaštva, edukacije i energetike.

Na pitanje kakav je stav akademije prema pitanju Kosova, Hajdin je odgovorio da je njen zadatak prvenstveno naučne prirode, a da većina njenih članova, kako smatra, podržava politiku državnog rukovodstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: