"Nikolićeve reči o BiH zlokobne"

Bakir Izetbegović je otkazao odlazak na trilateralu u Turskoj, gde je trebalo da se sastane s predsednikom Srbije, zbog spronih izjava Tomislava Nikolića o BiH.

Izvor: Beta

Utorak, 23.10.2012.

18:20

Default images

Iz kabineta predsednika Nikolića saopštavaju da taj sastanak nikada nije ni bio dogovoren.

Predsedavajući Predsedništva BiH uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije pobodom njegove nedavne izjave da "Bosna polako nestaje pred našim očima".

"Vašom najnovijom izjavom, datom makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da 'Bosna polako nestaje pred našim očima', ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vređate građane Bosne i Hercegovine. Ovim otvorenim pismom želim da vam jasno poručim da možete biti potpuno sigurni: Bosna i Hercegovina, suverena, nezavisna i međunarodno priznata država, neće nestati", piše Izetbegović.

On je ukazao da "polako nestaju oni koji su počinili genocid i zločine protiv BiH i njenih naroda, te i Milošević, Šešelj, Karadžić i Mladić, kao i mnogi drugi zločinci, dolaze na red pred sudovima".

"Upravo izjave poput ove Nikolićeve, zlokobno podsećaju na reči optuženog zločinca Radovana Karadžića da će 'BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati', izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na moju zemlju, oktobra 1991. godine", naveo je Izetbegović.

"Nažalost, ovo nije prvi put da Nikolić javno istupa i šalje neprihvatljive poruke", podsetio je Izetbegović.

Izetbegović je posebno kao nehuman i anticivilizacijski čin istakao izjavu predsednika Srbije za italijanski dnevnik "Korijere dela Sera" u kojoj je negirao genocid u Srebrenici, a koja glasi: "Nijedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i ja se po tome ne razlikujem".
"Zaista mi je žao što grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru kao 'srpskom gradu', sada o 'nestanku Bosne i Hercegovine', pokazujete da niste spremni da se suočite s istinom o događajima iz bliske prošlosti", zaključio je Izetbegović.

Trilateralni sastanak Srbije, BiH i Turske organizovao je predsednikom Turske Abdulah Gul.

Sastanak nikada nije bio ni planiran

Iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića saopšteno je da su navodi predsedavajućeg predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o otkazivanju učešća na trilateralnom susretu predsednika Srbije, Turske i BiH plod nesporazuma, obzirom da sastanak nikada nije ni bio dogovoren.

"Predsednik Nikolić je još krajem prošle nedelje obavestio domaćina Tursku da zbog obaveza neće biti u mogućnosti da u predloženom terminu uzme učešće na pomenutom sastanku", saopšteno je iz kabineta predsednika.

U saopštenju se, takođe, navodi da se predsednikova izjava o tome da BiH nestaje pred našim očima ne može tumačiti drugačije "osim kao izraz njegove zabrinutosti zbog lošeg funkcionisanja institucija države BiH, što je nepodeljeno mišljenje cele međunarodne zajednice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: