U Palanci pljušte međusobne optužbe

B92 u Smederevskoj Palanci, gradiću u Šumadiji zbog kog se navodno ljulja Vlada Srbije, istražuje šta se tamo dešava i šta je pozadina međustranačkih sukoba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

16:42

Default images

Smederevska Palanka je za nepuna tri meseca dobila svoju treću vlast. Demokrate su raskinule koaliciju sa naprednjacima i uz pomoć SPS i URS formirali novu vlast.

Demokrate, koji imaju najviše odbornika u lokalnom parlamentu, posle majskih izbora prvo su formirali vlast sa SPS-om, a potom sa naprednjacima. Međutim i ta vlast je opstala nepuna dva meseca.

Mladi predsednik opštine, bivši šampion u kik-boksu i prvi čovek palanačkih demokrata Radoslav Milojčić poznatiji kao Kena kaže da su naprednjaci stavljali klipove u točkove lokalne vlasti.

"Moje je mišljenje da su oni hteli da uvedu prinudnu upravu, jer dva i po meseca nismo imali sednicu skupštine, veća, lokalna preduzeća su u blokadi, a posle tri meseca se uvode privremene mere. Imali smo to 2006. i 2007. i građani su tada osetili teškoće privremenih mera", kaže Milojčić za B92.

Lokalni SPS i URS sada su na tapetu, jer su omogućili istiskivanje naprednjaka i ušli u vlast. I u URS-u tvrde - naprednjaci nisu radili ništa, osim što su ih zanimali papiri.

"Oni su se trudili da istražuju korupciju, a pri tome su sve vreme ostajali u vlasti, sa DS koju su optuživali za korupciju i nekakve loše stvari. Ako nekog optužujete za to, onda sa njim nećete da se družite, prvi dokaz za to je da treba da izađete odatle i da pravite neku drugu priču", kaže Milan Brkić iz lokalnog URS-a.

Socijalisti tvrde da je lokalni SNS iscepan na frakcije i da je zato nemoguće sa njima formirati većinu, iako je SPS to, kako kažu, bezuspešno pokušavao.

"Ova vladina priča ne daje matematiku u ovoj opštini. Nekada je davala, sada više ne daje zbog odugovlačenja SNS, došli su do situacije da nemaju više svoje odbornike i samim tim je matematika drugačija, dakle - ne postoji", kaže Petar Jelić iz SPS-a.

A kod naprednjaka se još sležu utisci sa sednice od petka, kada su smenjeni sa svojih funkcija. Lokalni funkcioneri SNS-a čitaju novine koje pišu o njima, tvrde da je odbor jedinstven i da su isključivi krivci za raspad koalicije - demokrate koje im, kako kažu, nisu dozvolile da utiču na tokove novca.

"Mi nismo obezbedili deci grejanje, prevoz, penzionerima smo ukinuli povlastice, rekao sam vam da postoji pretnja da će nam biti ukinuto vodosnabdevanje, da će da se isključi struja. Da li je to nešto što su građani očekivali od nas? Naravno da nisu. Oni su želeli da se mi aktivno uključimo u rešavanje problematike", ističe Milivoje Petrović iz SNS-a.

I tako je Smederevska Palanka zbog jedne lokalne ujdurme, kako ju je nazvao Ivica Dačić, došla u situaciju da se zbog njene lokalne vlasti preti obaranjem vlade. Ona je na naslovnim stranama i novinarske ekipe iz prestonice pristižu u grad.

Građani malo zbunjeni, ali na svako pitanje većinom najradije slegnu ramenima, kažu da ih to ne interesuje i da očekuju prevremene lokalne izbore.

Iako svi tvrde da je ova vlast sigurna jer je podržava 40 od 49 odbornika lokalnog parlamenta, nikoga ne bi začudilo da i ovu vlast ne bude druga, ili da se kriza reši, vanrednim lokalnim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: