Dežer hvali Agenciju za restituciju

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer posetio je Agenciju za restituciju i pohvalio njen rad.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2012.

18:38

Default images

Agencija za restituciju je u godišnjem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija ostvarila napredak u pogledu imovinskih prava.

Dežer je pohvalio rad Agencije i poručio da će EU nastaviti da prati proces sprovođenja zakona.

U prisustvu direktora Agencije Strahinje Sekulića, Dežer je naglasio da podržava i saradnju Agencije sa vladom i parlamentom, naglašavajući da važnim smatra i racionalizaciju državne uprave.

"Ovo je jako važna institucija u Srbiji, koja je nakon usvajanja zakona krenula sa realizacijom dugo čekanog postupka restitucije. Važno je da nastavi sa svojom proaktivnom ulogom u smislu omogućavanja građanima da vode postupak restitucije", ocenio je Dežer.

Prema njegovom mišljenju, do sada vraćena imovina u vrednosti od 60 miliona evra je pozitivan znak i podstrek za dalji rad u kome ima prostora za rešavanje još nekih pitanja među kojima je i problem šuma.

Sekulić je obećao da će se truditi da u nastavku procesa rade još bolje kako bi što više građana ostvarilo svoja prava.

Direktor Agencije uputio je pohvale, kako je rekao, mladim stručnim ljudima u Agenciji koji su izneli dosadašnji deo posla, podsetio da je do sada vraćanje samo u naturi i naglasio da će u roku od tri godine biti doneto i prvo rešenje za novčano obeštećenje i to putem akontacije u novcu i obveznicama.

"Očekujemo podršku Evropske unije i dalje, ali i domaćih institucija", poručio je Sekulić.

On je podsetio da je Agencija osnovana u januaru ove godine, da je podnošenje zahteva za vraćanje imovine i obeštećenje počelo 1. marta, a zakonski rok za podnošenje zahteva ističe 1. marta 2014. godine.

Prema podacima Agencije, do sada je podneto oko 9.000 zahteva građana, odnosno u proseku se svaki dan podnese oko 50 novih zahteva, tako da se do kraja isteka roka očekuje da će ukupno biti podneto oko 35.000 zahteva.

Agencija je do sada donela više od 700 odluka, kojima rešava zahteve, a bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim naslednicima vraćeno je više od 18.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, 250.000 kvadratnih metara neizgrađenog gradskog, građevinskog zemljišta, 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, pet hektara šume i šumskog zemljišta, nekoliko reprezentativnih objekata, a vraća se i imovina crkvama i verskim zajednicama.

"Efikasnim i zakonitim sprovođenjem postupka restitucije konačno se rešavaju i jasno definišu imovinsko pravni odnosi u Srbiji, što predstavlja i preduslov za veće investicije, kao i za dalji privredni razvoj zemlje", objasnio je Sekulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: