Filip Vukša "sa birokratijom na ti"

Student i aktivista Filip Vukša, koji je svojim radom unapredio život u gradu neumorno šaljući prijave nadležnim službama, sada ima novi projekat.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2012.

17:19

Default images

Reč je o akciji “Sa birokratijom na ti”. Ekipa “Više od života” ga je posetila dok priprema sajt koji će aktivirati u oktobru.

Prepešačio je više od 150 km beogradskih ulica, sam platio štampanje nalepnica i lepio noćni red vožnje na autobuskim stajalištima.

Po toj akciji postao je poznat i široj javnosti. Napisao je i oko 1.000 prijava gradskim institucijama, a na osnovu njih Beograd je dobio više od 500 novih stabala, kao i biciklističku stazu od Dorćola do Ade Ciganlije, popravljeno je i oko 500 bandera.

Filip Vukša na ovakvim akcijama radi od svoje 16. godine, a njegova majka kaže da je u početku mislila kako je to samo razvojna faza jednog tinejdžera.

“Koliko godina je već prošlo i koliko stvari je zaista uspeo da uradi, ja sam bila iznenađena. U početku je sve išlo sporo, međutim posle su počeli da se pokazuju rezultati, tako da je onda stvarno i nas povukao na svoju stranu”, kaže njegova majka Ljiljana Vukša.

Filip kaže da često dobija zahvalnost građana i da ga to još više motiviše.

“Često dobijam i makar zahvalnost građana, što mi svakako puno znači i motiviše me za dalji rad, s obzirom na to da se to tiče svih nas i da su i oni to prepoznali kao neke dobre akcije, jer pre svega je nama svima u interesu da nam je okruženje i naš grad kako treba “, kaže on.

Kada primeti da nešto nije u redu, on to fotografiše, dođe kući napiše prijavu nadležnim službama i proverava da li su reagovali na problem.

Ipak, ne razumeju svi ono što Filip radi. Kada ga je letos fizički napao vozač GSP-a dok je fotografisao slomljeno staklo na autobusu, Filip je, kako kaže njegova mama, bio pomalo poljuljan.

“Rekla samu mu: sine, ekscesi se dešavaju i ko zna, može opet da se desi. Ljudi su danas nervozni, imaju razne probleme, prazne se gde god stignu. Desilo se da ti budeš meta toga, ali ti radi ono što ti misliš da treba, a nadam se da će taj neko ko uradi tako nešto biti kažnjen za to”, rekla je Ljiljana Vukša.

Radnik GSP-a je suspendovan nakon incidenta, a Filip je nastavio sa radom. Sada priprema internet prezentaciju na kojoj će Beograđani besplatno moći da pronađu formulare za prijave komunalnih problema, informacije o tome koja institucija je za šta nadležna, kome se, kako i kada treba obratiti.

“Sve će biti maksimalno transparentno na sajtu, dakle moći će tu da se vidi svaka prijava, kako je neko reagovao na prijavu, da li mu je trebalo samo mesec dana, koliko zakon nalaže, ili je uzeo šest meseci, što se nekad događa”, objašnjava on.

Filip se nada da će njegov projekat pomoći ljudima da konačno budu "sa birokratijom na ti”. Inače, ta ideja pobedila je na konkursu Ministarstva omladine i sporta, a posredstvom NVO Građanske inicijative u celoj akciji Filipu pomaže i nekoliko prijatelja.

Kažu da im je cilj da pokrenu ljude da se bore za okruženje u kojem žive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: