Ravnogorci će se žaliti Strazburu

Aleksandar Čotrić kaže da Asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta odlučuje da li da se žali Evropskom sudu zbog ukidanja prava članovima pokreta.

Izvor: B92

Utorak, 02.10.2012.

10:54

Default images

Ni 67 godina od kraja Drugog svetskog rata, u Srbiji i dalje traju podele na četnike i partizane.

Ustavni sud Srbije nedavno je ocenio neustavnom uredbu Vlade od 17. juna 2005. prema kojoj se članovi Ravnogorskog pokreta smatraju učesnicima narodnooslobodilačkog rata, a reakcijena to u javnosti su različite.

Prema toj odluci, članovi Ravnogorskog pokreta nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, borački dodatak, ličnu invalidninu, dodatak za negu i pomoć i pravo na banjsko lečenje.

Oni su ostali i bez prava na ortopedska i druga pomagala, naknade za vreme nezaposlenosti, kao i bez prava na porodični dodatak. Sa druge strane i dalje im se uvažava pravo na penziju i profesionalnu rehabilitaciju, kao i na besplatnu i povlašćenu vožnju.

Aleksandar Čotrić, koji je potpredsednik SPO-a i predsednik Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta, kaže za B92 da je ova odluka neprimerena jer je, kako tvrdi, "Ustavni sud za to nenadležan i nekompetentan. “

"Pomalo je apsurdno da sud donosi takvu odluku posle toliko godina, jer je uredba doneta 2005, a za sve to vreme, od kad je doneta uredba, nijedan Ravnogorac nije ostvario pravo na penziju niti na bilo koju drugu prinadležnost, tako da u stvari ovakva odluka USS govori da mi u Srbiji još nismo ostvarili demokratske promene, niti spremnost da se suočavamo sa istorijskom istinom", ocenio je on.

Čotrić je najavio i da će na sednici Asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta biti doneta odluka o tome da li će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Aleksandar Jugović iz Srpskog pokreta obnove kaže da je odluka politički motivisana.

"Odluka Ustavnog suda je sramna, politički motivisana, tom odlukom je jasno stavljeno svima u Srbiji da deca komunista ne miruju. Tim zakonom i uredbom Vlade Srbije, ravnogorci nisu mogli da ostvare svoja prava jer su na sve moguće načine institucije dezavuisale i te uredbe i taj zakon. Dakle, dezavuisali su a onda su, i kad im je zasmetala i moralna satisfakcija, koju su ravnogorci dobili kroz taj zakon, ukinuli i pojedine delove te uredbe", kaže on.

Dušan Đukić, predsednik udruženja Jugoslovenske vojske u otadžbini, kaže da nisu iznenađeni takvom odlukom i ne vidi šta je to ukinuto kada, kako kaže, ništa nije ni dato.

"Nema šta da se ukine jer ništa nije dato. Ono što je obećavano je samo obećavano i ostalo je na obećanju, jer niko nije ostvario prava od kada je skupština donela zakon jer su se čekala podzakonska akta. Onda su došla podzakonska akta, onda da bi neko dokazao da je četnik, pripadnik Jugolsovenske vojske otadžbine, ali da skratim, treba dva partizana da mu garantuju da je on bio četnik, to je taj apsurd”, ocenjuje Đukić.

Sa druge strane, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović smatra da su skandalozne izjave predstavnika vlasti i političkih stranaka koji kažu da je odluka USS nekompetentna. On smatra da su takve izjave sa stanovišta pravne države nedopustive i da je odluka USS sasvim ispravna.

"Odluka USS je očekivana, ispravna je i pravedna , jer svi iskreni antifašisti širom sveta i slobodna Evropa, u koju se mi često u poslednje vreme zaklinjemo, jako dobro znaju još od početka Drugog svetskog rata da su pripadnici Ravnogorskog pokreta učestvovali u tom ratu, ali na strani okupatora i njemu su i služili. Ne postoji jednostavno ni jedna bitka u kojoj su se oni borili protiv okupatora, jer da je ima, valjda bi do sada i postavili neki spomenik ili neko spomen-obeležje", kaže Omerović.

Miodrag Zečević, predsednik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata, ocenio je da odluka Ustavnog suda predstavlja dokaz da je političku odluku donela upravo prethodna vlast, kada je izjednačila partizane i Ravnogorce, i to da bi se dodvorila koalicionim partnerima.

Zečević dodaje i da Ravnogorski pokret nije bio učesnik NOR-a već samo rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: