"Predstavništvo Vojvodine korisno"

Predsednica Odbora za evropske integracije Milica Delević kaže da je predstavništvo Vojvodine u Briselu korisno radi boljeg povezivanja sa evropskim regionima.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

13:18

Default images

"Mislim da je prisustvo Vojvodine u Briselu korisno, da je vodi u bolju mogućnost povezivanja i razmene iskustava s drugim regionima", ocenila je Delevićeva u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Ona je navela da su tu potrebu prepoznali mnogi regioni u drugim evropskim zemljama, ali je prepoznata i u Srbiji, "pa su tako u Briselu već prisutni i Niš i Kragujevac".

Odgovarajući na pitanje o eventualnim novim uslovima Srbiji iz EU, ona je istakla da su opšti uslovi poznati i da se “evropski zahtevi ne odnose na ovoliku ili onoliku autonomiju bilo kog dela Sebije”.

Podsetivši da u EU ima primera više ili manje centralizovanih država, Delevićeva je istakla da se evropski zahtevi prema Srbiji odnose na poštovanje našeg Ustava i usvojenih zakona, što znači da “ako smo sami predvideli usvajanje zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, interesovaće se kada će to biti”.

Evropsku uniju će interesovati, kako je rekla, i to da li je politički proceš unutar Srbije takav da rešava otvorena pitanja na efikasan način, uz poštovanje naših standarda i evropskih zakona.

EU očekuje da se politički proces unutar zemlje “pokaže sposobnim da rešava političke probleme, a nije pozicija evropskih aktera da definišu kako ti problemi treba da se reše", zaključila je Delević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: