Srbija: 13.000 tinejdžerki abortira

U Srbiji se svake godine registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih je neplanirano i neželjeno i završi se abortusom.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.09.2012.

14:48

Default images

To predstavlja veliki rizik za reproduktivno zdravlje, saopšteno je iz novosadskog udruženja "Fokus".

Prosečna devojka-devojčica u Srbiji ima prvo seksualno iskustvo sa 15 godina, a oko 60 odsto mladih na prvi ginekološki pregled odlazi zbog sumnje na trudnoću, straha od polno prenosivih infekcija ili zapaljenja polnih organa.

Istraživanja pokazuju i da u osnovnoj školi u seksualne odnose stupi sedam odsto sedmaka i osmaka, a u prvom srednje njih 14 odsto.

Srbija je vodeća zemlja u Evropi po broju maloletničkih trudnoća, a broj registrovanih abortusa se prema nezvaničnim procenama uvećava šest puta, jer se veliki broj adolescentkinja opredeljuje da abortus izvrši tajno, što sa sobom nosi još veći rizik - kako za reproduktivno zdravlje, tako i za njihov život.

Statistički podaci pokazuju i da raste učestalost javljanja seksualno prenosivih infekcija, pa između 20 i 30 odsto adolescenata u Srbiji ima najmanje jednu polno prenosivu infekciju, dodaje se u saopštenju.

Iz navedenih razloga udruženje "Fokus" pokrenulo je program preventivne i vršnjačke edukacije u osnovnim i srednjim školama "Ti biraš", koji govori o reproduktivnom zdravlju mladih, riziku ranog stupanja u seksualne odnose, prevenciji abortusa i polno prenosivih bolesti.

Program, osim informativnog upoznavanja s tim temama, uključuje i interaktivne radionice i pruža praktični podsticaj na razmišljanje o životnim izborima koje mladi prave i kakve posledice ti izbori nose sa sobom.

Kako se dodaje u saopštenju, program ima preporuku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, podržan je od Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport i deo je Akcionog plana za mlade.

Za učešće u programu škole mogu da se prijave najkasnije do 30. septembra, a njihov broj je ograničen.

Organizatori dodaju i da je tokom prošlogodišnje realizacije programa obučeno 109 vršnjačkih edukatora iz sedam škola s teritorije Vojvodine i podeljeno 3.000 edukativnih brošura.

Obučeni edukatori su prenošenjem onoga što su naučili dalje edukovali 3.000 vršnjaka šaljući im poruku da mladi treba da izaberu najbolje za svoj život i zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: