Agronomi: Posao ili radikalizacija

Oko 500 agronoma, bivših asistenata savetodavaca, kojima nije produžen ugovor s državom, okupilo se ispred zgrade Vlade Srbije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.09.2012.

14:42

Default images

Pošto ih niko od nadležnih nije primio, najavljuju radikalizaciju protesta.

Članica organizacionog odbora protesta Mila Radović rekla je da ministar poljoprivrede Goran Knežević nije ispunio dogovor da se nakon rebalansa budžeta na posao vrati određeni broj diplomiranih inženjera, koji su više meseci bili angažovani kao savetodavci poljoprivrednicima.

Uprkos pozivu B92, do početka ovog izdanja vesti nismo dobili stav Ministarstva poljoprivrede.

Deli ih samo desetak koraka, ali komunikacije nema. Diplomirani inženjeri poljoprivrede i Vlada na istoj su relaciji kao i pre mesec i po. Ovaj put niko ih ispred nadležnog ministarstva nije primio.

"Znali smo pošto do sada nismo imali nijednu indiciju da će neko da nas primi. zato smo tražiili od mnogih ambasada da nas prime. tražili smo azil. ispred američke ambasade, nemačke norveške. prosto mi ovoj zemlji izgleda da nismo potrebni, možda smo potrebni nekoj drugoj zemlji koja će eto da iskoristi naše znanje a možda će nekad neko iz srbije da nas uveze", kaže predsednik štrajkačkog odbora Aleksandar Gazivoda.

Asistenti savetodavci traže povratak na posao pozivajući se na obećanje ministra Gorana Kneževića da će deo njih posle rebalansa budžeta ponovo biti na terenu. Poslali su mu i plan rada sa smanjenim brojem zaposlenih i prepolovljenim budžetom. Kategorični su da su jedina spona između države i 80% malih poljoprivrednih proizvođača.

"Država će da daje mnoge subvencije za sve i svašta međutim neće imati ko da ih iskoristi, jer informacija do njih neće doći. ovaj ovde miting nije samo zbog našeg posla nego je miting pravde. imate državu koja se kune u seljake, koja vidi budućnost u poljoprivredi a u prvom koraku uništava instrument kojim je mogla da kontroliše i poboljša tu poljoprivredu", kaže Petar Radojčić, asistent savetodavac.

"Slovenija ima duplo više savetodavaca a daleko manje korisnika. ja mislim da to dovoljno govori a Slovenija je ipak uređenija država od Srbije. prosto nisu prihvatili taj program, ja se nadam da hoće", kaže Milosava Radović, bivša asistentkinja savetodavka, i dodaje da ne odustaje od svog posla.

Agronomi u štrajku tvrde da, pored toga što su ostali bez posla, nije im bilo dozvoljeno da konkurišu za instruktore, već samo za popisivače predstojećeg popisa poljoprivrede. Umesto da kao diplomirani inženjeri poljoprivrede, sa iskustvom rada na terenu, obučavaju, ponuđeno im je da rade kao popisivači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: