Tadiću fali odlučnost, Đilas bez vizije i politike

Potencijalni kandidat za predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas odlučniji je i ima više kapaciteta od aktuelnog lidera Borisa Tadića da reši unutrašnje probleme u DS i ukloni sve one koji su lošim radom u prošloj vladi ukaljali stranku. S druge strane, Tadićeva najveća prednost u odnosu na Đilasa je što ima kakvu, takvu dugoročnu viziju evropske Srbije, a DS želi da osloni na jasnu socijaldemokratsku ideologiju.

Izvor: Bojan Cvejiæ

Četvrtak, 20.09.2012.

11:13

Default images

Ovo je otprilike sažetak odgovora Danasovih sagovornika na pitanja o prednostima i manama dvojice pretendenata za stupanje na čelo najveće opozicione partije u Srbiji, čija se Izborna skupština održava 10. novembra, a unutarstranačka izborna kampanja ovih dana i formalno počinje.

Analiza „pluseva i minusa“ dvojice najmoćnijih ljudi u DS rezultat je konsultacija koje je Danas imao s nekim od najbolje informisanih stručnjaka za unutrašnju politiku u Srbiji, ali i s određenim brojem funkcionera demokrata. Kako bismo dobili što iskrenije odgovore, sagovornici Danasa odgovarali su anonimno.

Ono što funkcioneri demokrata, ali i politički analitičari i izvori bliski DS navode kao osnovni Tadićev „plus“ jeste to što on od svih srpskih političara ima najveći ugled u inostranstvu, kao i pozitivniji imidž u javnom mnjenju na nivou cele Srbije. Oni ističu da aktuelni lider stranke ima, za razliku od Đilasa, i veliko političko iskustvo. Za bivšeg predsednika Srbije ističe se i to da nije imao finansijskih afera, ali i da zbog toga što „nije bogataš“ bolje razume životne probleme građana od finansijski moćnog Đilasa. Zamera mu se, s druge strane, što se u prethodnom periodu nije dovoljno bavio strankom, što je vukao loše kadrovske poteze, a poseban teg oko nogu mu je loš rezultat na poslednjim izborima.

Đilasova najveća prednost, prema ocenama sagovornika Danasa, jeste to što je posle majskih izbora ponovo na vlasti u Beogradu, ali i što je mnogo odlučniji, operativniji i praktičniji od Tadića. „Đilas ne bi tolerisao neposlušne u stranci kao Tadić“, ističe jedan član Glavnog odbora DS. Ipak, kao njegove negativne strane sagovornici Danasa navode da ima malo političkog iskustva, ali i da je često autoritaran, pa i naprasit. Glavna zamerka mu je što „ne razmišlja na duže staze, odnosno nema viziju, niti jasnu politiku“.

Uoči Izborne skupštine DS, dvojici potencijalnih kandidata za mesto predsednika, prema nezvaničnim ocenama, gotovo su jednake šanse za pobedu.

Prema mišljenju profesora Fakulteta političkih nauka Zorana Stojiljkovića, na izbor budućeg lidera DS neće odlučivati toliko imidž kandidata, već to „ko drži u rukama srednji partijski ešalon“, odnosno ko bude mogao da kontroliše odluke delegata na Skupštini. Kada je reč o javnom imidžu Tadića i Đilasa, on dodaje da oni mogu daleko bolje od realnog stanja.

„Stiče se utisak za Đilasa da je kao gradonačelnik veoma sposoban menadžer i da je spreman da ide protiv određenih struja, što je fantastičan imidž za nekog ko u ovom trenutku pretenduje na mesto predsednika demokrata. Ipak, postavlja se pitanje da li je to dovoljno za takvu funkciju i odgovornost. Moraće da dokaže da ima koncept i viziju, jer mesto lidera DS nije i ne može biti menadžerski projekat“, napominje Stojiljković.

On navodi da Tadić, s druge strane, mora da pokaže s kojom će energijom i novim garancijama tražiti ponovo kredibilitet. Kako kaže, on je više puta najavljivao obračun sa ljudima iz sopstvenih redova, tako da mora da pokaže na koji način će uraditi ono što nije do sada.

Vlasnik PR agencije „Pragma“ Cvijetin Milivojević objašnjava za Danas da je Đilas „profesionalno najbolji u kupovini sekundi u programima velikih televizija“, dok se Tadić pretvorio u „političara pretreniranog za javni nastup“.

„Izveštačenost u Tadićevom javnom nastupu najbolje se videla na poslednjoj sednici Glavnog odbora DS, na kojoj je čak izazivao osmehe članova GO. Iza nastupa Đilasa ne postoji marketinška kampanja, već je veliki kapital dobavio u klasičnoj kupovini prostora u medijima, pa na sličan način nastupa i u politici“, naglašava Milivojević

BORIS TADIĆ, predsednik DS

Tanjug, arhiva
Plusevi

1. Veliko iskustvo u politici (stranka, državni nivo, međunarodni forumi)

2. Ideološki uglavnom profilisan

3. Nema finansijskih afera

4. Nije bogataš, razume „obične“ građane

5. Međunarodni ugled

6. Dobar javni nastup

Minusi

1. Izgubio predsedničke izbore

2. Smatraju ga odgovornim za loše rezultate prošle vlade

3. Nije se dovoljno bavio strankom

4. Loši kadrovski potezi

5. Ne zna da disciplinuje stranku

6. Manje odlučan od Đilasa

DRAGAN ĐILAS, zamenik predsednika DS

Beta, arhiva
Plusevi

1. Vlast i konkretni rezultati u Beogradu

2. Napravio savez s Pajtićem

3. Finansijski moćan

4. Kontroliše više medija

5. Odlučan, operativan, preduzetan

6. Ne bi tolerisao nesposobne kadrove

Minusi

1. Fale mu jasna ideologija i politika

2. Nema dovoljno političkog iskustva

3. Već je objedinio ogromnu moć

4. Često autoritaran i naprasit

5. U „sumnjivom“ odnosu sa tajkunima

6. Sklon krajnjem populizmu (gej-prajd, Srebrenica, NATO...)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: