BiH: Osuđeni za zločin nad Srbima

Sud BiH osudio je Mehuru Selimovića i Adila Ružnića na po osam, a Emira Mustafića na 9 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima u Bihaću i Cazinu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

18:56

Default images

Sudsko veće je utvrdilo da su trojica bivših pripadnika Petog korpusa nekadašnje armije BiH odgovorni za fizičko i psihičko zlostavljanje zatvorenika srpske nacionalnosti u Bihaću i Cazinu, saopšteno je iz Suda BiH.

Selimović je bio referent za kontraobaveštajne poslove i zamenik načelnika Odeljenja vojne bezbednosti Petog korpusa armije BiH, Runić pomoćnik komandanta za poslove bezbednosti, a Mustafić vojni policajac.

Prema optužnici, oni su od 1994. do 1996. godine pomagali zatvaranje pripadnika vojske i policije Republike Srpske i civila u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Oni su pomagali i podstrekavali zatvaranje ratnih zarobljenika i civila. Zarobljenici su zatvarani u logorima na lokacijama Kasarne "Adil Bešić" u Bihaću, zatočeničkog centra u Fabrici plastike u Petrovcu, prostorijama Civilnog zatvora "Luke" u Bihaću i drugim objektima. Zarobljeni su, kako se navodi, držani u izuzetno lošim uslovima za život i prisiljavani su na obavljanje prinudnih radova koji su se sastojali od teških fizičkih poslova.

Zatvorenike su ispitivali i fizički maltretirali stražari logora, drugi vojnici koji su nesmetano ulazili u prostorije.

Optuženima, koji su se branili sa slobode, određene su mere zabrane, a na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: