Premijeru manje para no ministrima

Predsednik vlade Ivica Dačić zarađuje manje novca od članova svog kabineta. Dačićeva plata je 168.348 dinara, ali je tek na petom mestu, piše "Politika".

Izvor: Politika

Ponedeljak, 17.09.2012.

00:15

Default images

Ministar kulture Bratislav Petković za svega dva meseca stekao vikendicu i "ševrolet eldorado”.

Ovaj zaključak se izvodi iz podataka o imovinskim kartama koje su novi članovi Vlade u zakonskom roku podneli Agenciji za borbu protiv korupcije.

Dačićeva plata je 168.348 dinara, a ispred njega po primanjima su jedino članovi vlade koji dolaze iz koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije. To su Žarko Obradović, ministar prosvete, Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja, Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade, i ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, i Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja, navodi "Politika".

Mora se naglasiti da Obradović i Đukić Dejanovićeva ne primaju plate kao članovi Vlade, već iz različitih izvora – Obradović kao profesor na univerzitetu Megatrend, a Đukić Dejanovićeva u Kliničkom centru Kragujevac i na Medicinskom fakultetu u ovom gradu. Krkobabić prima penziju uz ministarsku platu, a Mrkonjić dobija dodatni novac kao član Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Interesantno je da je i Dačić član istog UO, u kome je i njegov partijski drug Mrkonjić ali, za razliku od njega, premijer ne dobija tu nikakvu nadoknadu.

Obradovićeva plata, iako on to nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, iznosi oko 265.000 dinara, a taj podatak je prošle godine saopštio rektor Univerziteta Megatrend dr Mića Jovanović. Na drugom mestu je Slavica Đukić Dejanović, koja mesečno dobija 190.000, sa uračunatim honorarom za naučnoistraživački rad na projektu, čiji opis nije naveden.

Iza nje je Jovan Krkobabić, koji mesečno dobija na ime plate i penzije ukupno 173.000 dinara. Zanimljivo je da je Krkobabić ranijih godina, kad je obavljao funkciju potpredsednika vlade, uspeo da uštedi neki dinar za "crne dane”, jer u ranijim imovinskim kartama nije imao štedne depozite u bankama, ali je sada prijavio da ih ima. Na četvrtom mestu je Milutin Mrkonjić, koji ukupno zarađuje 170.600 dinara mesečno.

Tek posle Dačića na listu dolaze članovi Vlade iz drugih stranaka.

Ono što posebno upada u oči jeste, kako piše list, da se kadrovi Srpske napredne stranke još nisu izveštili u prijavljivanju svoje imovine. Tako podaci o primanjima Milana Bačevića, ministra rudarstva, nisu osveženi otkako je stupio na novu ministarsku dužnost. Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nalazi se samo njegova imovinska karta iz vremena kada je bio savetnik predsednika Republike. Prema tim podacima, ministar Bačević zarađuje 165.000 dinara kao profesor na Univerzitetu u Prištini i Geografskom fakultetu u Beogradu.

Ni podaci o primanjima Aleksandra Vučića, potpredsednika Vlade i ministra odbrane, ne nalaze se u njegovoj imovinskoj karti. U Vučićevom kabinetu je za "Politiku" rečeno da je greškom došlo do tog propusta i da će to biti ispravljeno u najkraćem roku. Kako je rečeno, Vučićeva plata iznosi 110.000 dinara.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije ne postoji ni imovinska karta Zorane Mihajlović, ministarke energetike, ali još nije do kraja razjašnjeno zbog čega je do toga došlo. Kako je objašnjeno za "Politiku", Mihajlovićeva je navodno podnela imovinsku kartu, ali se ona još proverava, pa se zbog toga ne nalazi na sajtu agencije.

Što se tiče kadrova SNS-a u Vladi, posebno se može primetiti da je Bratislav Petković, ministar kulture, za dva meseca postao bogatiji za vikendicu i automobil "ševrolet eldorado" iz 1974. godine. Te dve stavke se nisu nalazile u prethodnoj imovinskoj karti koju je u junu ove godine, kao savetnik predsednika republike, podneo Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kad se upoređuju imovinske karte, do dana stupanja na dužnost, daleko najbogatiji član Vlade je Velimir Ilić koji na spisku nepokretne imovine ima čak 22 stavke: kuće, poslovne objekte, bazen, njive, pašnjake i voćnjake. "Najsiromašniji" ministar je Rasim Ljajić, koji osim mesečne plate nema ništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: